Cenu děkana Fakulty dopravní ČVUT si odnesl projekt o bezbariérovosti veřejné dopravy

31.01.2011 | , ČVUT
STUDENT


Dne 26. ledna 2011 proběhl na půdě Fakulty dopravní Českého vysokého učení technického v Praze již třetí ročník soutěže pro středoškolské studenty o cenu děkana Fakulty dopravní ČVUT.

Odbornou porotu tvořili zástupci jednotlivých ústavů fakulty a předsedal jí doc. Ing. Petr Vysoký, CSc. Odborníci vyslechli dvanáct zajímavých soutěžních prezentací z různých oblastí dopravy. Jako vítěze vybrali tým studentů z pražského Gymnázia Christiana Dopplera Matěje Petrouše a Radka Koláře, kteří se ve své práci věnovali bezbariérovosti veřejné dopravy.

Porota ocenila zejména aktivní přístup studentů ke zvolenému tématu a schopnost problematiku analyzovat z různých pohledů. „Studenti nejen analyzovali současnou situaci v Praze, ale dokázali i navrhnout konstruktivní řešení především u starších stanic. K tomu přidali průzkum mezi tělesně postřeženými občany a seniory, který byl zaměřen na spokojenost se stavem bezbariérové dopravy v jejich okolí,“ řekl k vítězné práci Ing. Zdeněk Říha, Ph.D., vedoucí Ústavu ekonomiky a managementu dopravy a telekomunikací Fakulty dopravní ČVUT.

Na druhém místě se umístil Michal Šimek z Gymnázia J. V. Jirsíka v Českých Budějovicích s projektem Integrovaný dopravní systém v okolí tratě 199. Třetí místo obsadili Pavel Brodský (Gymnázium a SOŠPg Nová Paka) a Martin Svatoň (Vyšší odborná a Střední průmyslová škola Jičín), kteří věnovali svou práci tématu jednotného kokpitu.

Oceněny byly i prezentační schopnosti studentů. Zvláštní cenu poroty za nejlepší prezentaci si odnesli Daniel Kunz, Vojtěch Mičaník a Matěj Kaloč z Matičního gymnázia Ostrava za projekt Elektrobus vs. CNG bus v Ostravě. Ocenění studenti získali věcné ceny v podobě technických dárků. Všichni účastníci soutěže dostanou možnost studia na Fakultě dopravní ČVUT bez přijímacích zkoušek.

Vzhledem k tomu, že se soutěž těší velkému zájmu mezi středními školami, můžeme již nyní všechny zájemce pozvat na její čtvrtý ročník, který bude vyhlášen v polovině tohoto roku a finále poté proběhne opět v lednu roku 2012. Podrobnější informace lze získat na webových stránkách Fakulty dopravní ČVUT.

Autor článku

Články ze sekce: STUDENT