Jak na VŠ bez přijímaček: Ekonomie

03.02.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Ekonomie a management jsou stabilně oblíbené a potřebné obory; na mnoha školách tohoto zaměření však existuje velký přetlak uchazečů a většina z nich přes přijímací zkoušky neprojde. Řešením ale může být vybrat si školu, která vás přijme i bez skládání zkoušek!

Škol ekonomicko-manažerského zaměření je u nás bezpočet. Z veřejných především Vysoká škola ekonomická (VŠE), Fakulta ekonomicko-správní Masarykovy univerzity, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Slezská univerzita v Opavě a příslušné fakulty Mendelovy univerzity a České zemědělské univerzity. Soukromých je ještě mnohem více (Anglo-americká vysoká škola, NEWTON College, University of New York, Bankovní institut, Vysoká škola finanční a správní – a mnohé další).


VŠE


Na Vysokou školu ekonomickou můžete být přijati bez absolvování tamních zkoušek díky relativně dobrému středoškolskému průměru či Národním srovnávacím zkouškám Scio. Průměr z nejlepších šesti známek na SŠ z matematiky a cizího jazyka (angličtiny, němčiny, ruštiny, francouzštiny či španělštiny) je potřeba nižší či rovný 1,85; předměty je také nutné studovat alespoň po tři roky.

Nebo můžete být mezi 40 % nejlepších v testu Obecných studijních předpokladů Scio. Bez zkoušek se však přijímá maximálně 60 % studentů do každého oboru; pokud se jich přes průměr či Scio hlásí více, jsou přijati ti s lepšími výsledky a zbytek je pozván na náhradní termín přijímacích zkoušek.


Provozně ekonomická fakulta Mendelovy univerzity


V případě, že jste z Brna či okolí a do Prahy na VŠE se vám příliš nechce, je Provozně ekonomická fakulta Mendelovy univerzity dobrou volbou. Hospodářskými novinami byla zařazena mezi nejlepší české ekonomické fakulty.

Abyste byli přijati bez přijímacích zkoušek, potřebujete u programů Ekonomika a management a Hospodářská politika a správa splnit Scio testy z matematiky a anglického či německého jazyka s percentilem 60 nebo vyšším. Program Systémové inženýrství a informatika má širší podmínky – Scio testy z matematiky a cizího jazyka s percentilem 60 a vyšším nebo maturitní zkouška z matematiky a informatiky se známkou nejhůře 3. Pro přijetí do programu Inženýrská informatika postačí Scio testy z Obecných studijních předpokladů včetně oddílu C s percentilem 40 a vyšším nebo maturitní zkouška z matematiky či fyziky se známkou nejhůře 3. Šance jsou tedy vysoké!


Další veřejné vysoké školy


Fakulta ekonomicko-správní brněnské Masarykovy univerzity vás přijme bez vlastních přijímacích zkoušek, pokud splníte Scio testy 85, 90 či 95 v závislosti na konkrétním studijním oboru – jinak je potřeba zkoušky absolvovat, pokud nepřestupujete z jiné vysoké školy.

Fakulta managementu a ekonomiky na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně přijímá uchazeče na základě výsledků z testu Obecných studijních předpokladů společnosti Scio. Nemá žádný stálý limit – percentilový výsledek je převeden na body, podle jejichž výše jsou uchazeči přijímáni, dokud se nenaplní kapacita oborů.


Soukromé vysoké školy


Na soukromých VŠ je šance na přijetí bez zkoušek samozřejmě největší – značná část z nich ani přijímací zkoušky nepořádá. Je však třeba počítat s tím, že studium na nich nebývá levné. Platbě se však v některých případech lze vyhnout dosažením výborných výsledků a získáním prospěchového stipendia.

Autor článku

Julie Nováková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT