Vlastník tuzemské Raiffeisenbank koupil polskou Polbank

07.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. února (ČTK) - Rakouská Raiffeisen Bank International (RBI), která v Česku ovládá Raiffeisenbank, koupila 70procentní podíl v polské Polbank za 490 milionů eur (zhruba 11,8 miliardy Kč). ČTK o tom dnes informoval mluvčí Raiffesienbank Tomáš Kofroň. Spojená Polbank a Raiffeisenbank Polska podle něj bude šestou největší na polském trhu a bude obsluhovat více než milion klientů.

Celá transakce by měla být uzavřena na přelomu letošního a příštího roku. RBI přitom podle Kofroně nepředpokládá, že by v blízké budoucnosti musela navyšovat kapitál Polbank.

"Se svým zaměřením čistě na drobné bankovnictví Polbank ideálně doplní naše dosavadní aktivity. Vytváříme silnou základnu pro úspěšný rozvoj na jednom z nejvíce stabilních a rostoucích trhů střední a východní Evropy," uvedl generální ředitel RBI Herbert Stepic. Skupina Raiffeisen má totiž na polském trhu silné postavení ve firemním bankovnictví prostřednictvím Raiffeisenbank Polska.

Polbank byla založena v roce 2006 a zaměřuje se na drobné klienty a malé firmy. Společnost má zhruba 350 poboček, zaměstnává 2900 lidí a obsluhuje asi 800.000 klientů. Její celková aktiva ke konci loňského září dosáhla 5,5 miliardy eur. RBI vstoupila na polský trh v roce 1991, celková aktiva Raiffeisenbank Polska dosahují 6,5 miliardy eur, zaměstnává zhruba 3000 lidí a na 123 pobočkách obsluhuje přes 240.000 klientů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK