Exekutor za dveřmi II.

08.02.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


V první části článku Exekutor za dveřmi jste se mohli dočíst o úskalích, která vás mohou postavit až před situaci, kdy má být vykonána exekuce. Problémem totiž nemusí být jen půjčky a úvěry. Dneska se dočtete o tom, co můžete od exekutora čekat, jaká jsou vaše práva a o dalších rizicích.

...pokračování článku Exekutor za dveřmi I. ze dne 7.2. 2011


Co exekutor může a co nemůže zabavit?


Čím vším může exekutor kromě samotného zabavení majetku dlužníkovi ještě znepříjemnit život? Příkazem zaměstnavateli aby srážel dlužníkovi část peněz ze mzdy, požadavkem bance dlužnou částku z účtu dlužníka vyplatit, nebo exekučním příkazem na zabavení a prodej nemovitosti.

Exekutor může vstupovat do centrální evidence obyvatel, katastru nemovitostí, registru motorových vozidel, administrativního registru ekonomických subjektů (ARES), obchodního rejstříku, do databáze VZP, stavebních spořitelen, nebo penzijních fondů. Rovněž může lustrovat banky. Všechny tyto instituce jsou mu povinny vydat žádané údaje, v opačném případě by totiž mohly nést vinnu za neuskutečněnou exekuci a samy platit.

Sáhnout naopak nemůže po dávkách sociální péče, dávkách pomoci v hmotné nouzi, příspěvku na bydlení, ani některých dalších jednorázových státních příspěvcích (například porodné). Dále výkonu exekuce nepodléhají věci, které dlužník potřebuje k uspokojování hmotných potřeb sebe a své rodiny, věci, u kterých by jejich zabavení bylo v rozporu s morálními pravidly (často uváděným příkladem jsou snubní prsteny), zdravotní pomůcky, hotové peníze do výše určitého životního minima (od letoška 5326 Kč), nebo ty předměty, které dlužník nezbytně potřebuje k plnění pracovních povinností. Pokud během studia podnikáte a živíte se například taxikařením, nemělo by vám být zabaveno auto. Pokud si ale přivyděláváte například podomním prodejem, není auto pro provozování této činnosti nezbytné a pravděpodobně budete muset začít víc chodit pěšky.


Dlužníci vrací úder


Co dělat pokud máte pocit že exekuce je na vás uvalena neoprávněně, nebo že se exekutor dopustil přešlapu? Měli by jste se obrátit na právníka, nebo v případě, že máte hluboko do kapsy, na některou z bezplatných právních poraden.

Obecné rady nicméně zní takto: pokud už k exekuci došlo a exekutor zabavil něco, o čem se postižený domnívá, že to zabavit neměl, může u těchto věcí podat návrh na vyškrtnutí ze soupisu (to může udělat kdokoliv), nebo vylučovací žalobu (to může udělat pouze dlužník, jeho manžel anebo manželka, či osoby, které jsou s dlužníkem spoluvlastníky zabavené věci.) . O případném vrácení věcí však rozhodne až soud a věci do té doby zůstanou ve skladu. Pokud soud žalobě vyhoví, nemá exekutor žádnou povinnost přivézt věci zpět, a majitelé si je zřejmě budou muset dovézt na vlastní náklady.

Pokud má dlužník pocit že je exekutor vůči němu podjatý, může proti jeho osobě vznést námitku. Musí to ovšem udělat do pěti dnů ode dne, kdy soud pověřil exekutora vykonáním exekuce. Námitka musí obsahovat důvody a případně i důkazy o podjatosti, a nemá na exekuci odkladný účinek, zřejmě aby nebyla využívána jako trik jak by si dlužníci mohli kupovat více času.

Pokud se podle dlužníka exekutor choval nějakým způsobem nevhodně, může na jeho postup být vznesena stížnost u Exekutorské komory ČR. Ta může exekutorovi, který je usvědčený ze zneužívání pravomocí veřejného činitele, uložit na určitou dobu zákaz činnosti, nebo přímo ministrovi spravedlnosti doporučit jeho odvolání. V listopadu tak například ministr Jiří Pospíšil odvolal pražského exekutora Romana Vytejčku, který byl navíc za opakované zneužívání pravomocí veřejného činitele pravomocně odsouzen na 18 měsíců.


Další rizika


Podnikající studenti by si měli dát pozor také na datové schránky, skrz které úřady komunikují s právnickými firmami. Po deseti dnech je každá odeslaná výzva považována za doručenou a pokud si ji dlužník nevyzvedne, protože datové schránky nevyužívá, nic to na situaci nemění, neboť datové schránky jsou pro právnické osoby povinné.

Pozor také na vymahačské agentury, které mohou občas slovem exekuce také operovat a pokoušet se dlužníka zmanipulovat tak, aby věřil, že se jedná o exekutora. Soudním exekutorem se může stát pouze bezúhonný občan české republiky s vysokoškolským vzděláním na právnické fakultě v ČR, splněnou exekutorskou zkouškou a složeným slibem do rukou ministra.

Vymahačem oproti tomu může být kdokoliv, nemá ovšem na rozdíl od exekutora žádná zvláštní práva a nemůže například vstupovat do dlužníkova obydlí.


Shrnutí


Zřejmě nemá smysl znovu opakovat základní rady - aby si každý bral pouze takovou půjčku, u které si je jistý, že ji dokáže dlouhodobě zvládnout, aby neotálel při vyzvedávání doporučených dopisů, nebo aby se neobklopoval drahou technikou na splátky, pokuď si není jistý, že bude mít v příštích měsících na nájemné a chleba.

Jedno ale nutné zdůraznit je: ve chvíli kdy vám dojde dopis o dlužné částce, kterou je třeba uhradit, tak se nevyplatí hrát si na mrtvého brouka, nebo zareagovat pozdě. Bude to totiž znamenat roztočení kol nepříjemného a omylného právního mechanismu, který nebude snadné zastavit, který může běžet i léta, a který dokáže napáchat velké škody.

Autor článku

Dan Urbánek

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT