Masarykova univerzita je na webu nejlépe viditelnou středoevropskou školou

09.02.2011 | , Masarykova univerzita
STUDENT


Nejvýše ze všech českých vysokých škol se v celosvětovém žebříčku univerzit Webometrics umístila Masarykova univerzita. Ve statistice, která řadí univerzity podle jejich viditelnosti na internetu, navíc obsadila první místo ze všech hodnocených škol ve střední a východní Evropě.

Ve světovém srovnání se umístila na 146. místě, více než dvacet míst před další českou vysokou školou, Univerzitou Karlovou.

Úspěch Masarykovy univerzity lze přičítat zejména vysokému hodnocení v kritériu, které posuzuje množství vědeckých prací publikovaných v režimu tzv. otevřeného přístupu. Jen podle tohoto kritéria se Masarykova univerzitě umístila dokonce na 60. místě celosvětově. Více viz http://www.webometrics.info/.

Dobré umístění obecně svědčí o tom, že Masarykova univerzita bohatě využívá nástrojů informačních technologii, pro potřeby výuky pracuje s e-learningovými nástroji a také zveřejňuje výsledky vědecké práce včetně závěrečných a diplomových prací,“ řekl děkan Fakulty informatiky MU Jiří Zlatuška.

Elektronický archiv závěrečných prací Masarykovy univerzity byl veřejnosti zpřístupněn už v září 2006 a získal jako jeden z nejvýznamnějších počinů v oblasti elektronických zdrojů prestižní cenu Inforum. Archiv je navíc napojený na systém pro odhalování plagiátů, do kterého jsou zapojeny i desítky dalších vysokých škol v Česku i Slovensku.

Autor článku

 

Články ze sekce: STUDENT