S granty kolem světa

10.02.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Jak se dostat na zahraniční univerzitu s pomocí grantu? To se můžete dovědět v našem dnesšním článku, který je poslední ze série o grantech a shrnuje zahraniční granty. Je libo USA, Norsko nebo třeba Island?

Máte pocit, že jsou granty nezajímavé, že se vás netýkají či jsou prostě fakt hodně nudné? Jestliže to takhle máte, tak se o mnoho ochuzujete, protože je přeci viditelně jasné, že peníze hýbou po staletí světem, že jsou naší tajnou i veřejnou touhou, že jsou naší těžko oddělitelnou součástí. Někdo je chce, někdo proti nim bojuje, zaměstnávají celý svět! Každé poodhalení složitého světa financí je výzvou a výhrou. Ziskem, který skrývá vysokou informační hodnotu. Proto se prostě někdy překonejte na cestě za lepším… Na cestě kolem světa grantů, stipendií, darů a kulatých penízků. První návštěva je profanovaná Amerika!


Mustang, Ford či lepší kára? Pilně studuj a využij příležitosti! A kam se obrátit?


Americké vědecké informační středisko nás seznamuje s historií NSF (The National Science Foundation) – americkou obdobou naší české GAČR, která řeší tuzemské účelové dary, a posláních či cílech NSF, oblastech a prioritách organizace a v neposlední řadě zveřejňuje žádosti a termíny jejich odevzdávání či se zmiňuje o mezinárodní spolupráci včetně ujednání o vědecké a technické spolupráci mezi NSF a MŠMT ČR nebo o evropské spolupráci v materiálovém výzkumu a o programech NSF s jinými agenturami.


Něco menšího a účelovějšího…


Před nedávnem organizace IREX (International Research and Exchange Board) - americká organizace, která zprostředkovává studium v USA - vyhlásila výběrové řízení o stipendium, které mělo udělovat cestovní granty v rámci programu „Partnerships in Collaborative Research (PCR)“, který dává americkým akademikům možnost získat financování na cestu spolupracovníka z východní Evropy, včetně České republiky, do USA za účelem schválené akademické aktivity. Grant pokrývá cenu letenky, případné náklady na vízum a poplatky za účast na konferencích, na kterých akademici společně vystupují. Toto se týká absolventů a učitelů VŠ, a postdoktorandského výzkumu, nicméně ani studenti nejsou ochuzeni o podporu!

Americká organizace LEXIA International (LEXIA), která se specializuje na umění, kulturu, jazyková studia, školení a stáže, zaměřuje na studenty a absolventy VŠ, která také spolupracuje s Univerzitou Karlovou od roku 1991, nabízí pro cizí studenty semináře a různé výzkumné projekty, ubytování u hostitelských rodin nebo hostely, a na oplátku pro české studující poskytuje nabídku studií např. v Buenos Aires či Havaně. Pokud by vás zaujala studia v Argentině, máte na výběr ze seminářů a kurzů Španělštiny nebo vám LEXIA nabídne seznam výzkumných projektů, jako například stavební techniky v argentinské architektuře, studium argentinského umění nebo výzkum s názvem „Od diktatury k demokracii“ či „Evoluce politické struktury v Argentině“. Pokud vás nezajímá Amerika jiná než jsou USA, tak zde máte k dispozici možnost zvolit si jednu z velmi bohatých a různorodých forem studijních programů a oborů, jako je například studium na základě vašich vynikajících předpokladů a tudíž máte na to získat tzv. "need-blind admission", což znamená, že místní univerzita nebude brát na finance zřetel a postará se o vás = bude „slepá k placení“.

Takto to praktikuje několik vysokých v USA, pro představu například MIT, Massachusetts Institute of Technology, Massachusetts, Harvard University, Massachusetts či Princeton University, New Jersey. Pokud si uchazeč není zcela jist, že je výborný či doopravdy ví, že není jednička, může se samozřejmě hlásit též, nicméně nebude to zadarmo! Proto se naskýtá otázka, kdo vám přispěje?


Stipendium či jiná forma finanční pomoci?


Obraťte se na MŠMT, které nyní vyhlašuje výběrová řízení na stipendijní pobyty v zahraničí nabízené na základě mezinárodních smluv. AIA – Akademická Informační Agentura zajišťuje rozšiřování informací o výběrových řízeních, administrativní úkony nebo poradenský servis, takže směle k nim, čekají na vás! Musíte také vyplnit formulář se žádostí o příspěvek, který je k dispozici na internetech.


Ale to se netýká pouze USA či Ameriky, ale také Norska nebo Islandu!


Mimo jiné v Norsku máte k dispozici 4 univerzity nebo 26 vysokých škol. Velká výhoda zde, neplatí se školné, a jestli se něco platí, tak poměrně nízký poplatek školské organizaci. Takže průměrné náklady se díky tomu pohybují okolo 1000 Euro za měsíc. Podmínky přijetí jsou mimo jiné závislé na jazycích. Jestliže neznáte severský jazyk, potřebujete tedy minimálně znalosti angličtiny, které je nutné doložit výsledky zkoušky TOEFL anebo IELTS. Norský grant tedy není už tak běžnou záležitostí, v r. 2009 byl udělen v rámci podpory mladých vědců a doktorantům. Pravděpodobně se takto děje na základě úmluvy o změně udělování stipendií z roku 2008. Nyní jsou v Norsku aktuální tzv. „Finanční mechanismy EHP/ Norska“, které se starají o prioritní oblasti a to:

  • Uchovávání evropského kulturního dědictví
  • Ochrana životního prostředí
  • Rozvoj lidských zdrojů
  • Zdravotnictví a péče o dítě
  • Podpora udržitelného rozvoje
  • Vědecký výzkum a vývoj

Nejzajímavější je aktuálně fond pro podporu spolupráce škol. Jedná se o program „Finančních mechanismů EHP/ Norska“, který spadá do prioritní oblasti rozvoje lidských zdrojů a působí na poli spolupráce škol a vzdělávání.Hlavním cílem tohoto fondu je podporovat spolupráci mezi vzdělávacími institucemi v České republice a na Islandu,v Lichtenštejnsku a v Norsku. 

Autor článku

Markéta Zajíčková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT