Na Univerzitu Palackého míří přes 205 milionů. Získala je díky projektům

14.02.2011 | , Univerzita Palackého
STUDENT


Univerzita Palackého uspěla s celkem 16 svými projekty zaměřenými na spolupráci s praxí – tedy směrem k aplikovanému výzkumu a praktickým inovacím. Na jejich uskutečnění dostanou univerzitní pracoviště více než 205 milionů korun. Ty musejí vyčerpat do roku 2013.

Ministr školství Josef Dobeš podepsal výsledky výzvy v rámci tzv. „Roku vysokých škol“, ve kterém MŠMT umožní univerzitám získat až 9 miliard korun. Základním a nezbytným rysem projektů je jejich zaměření na výzkum a praxi. Původní částka, určená pro tuto výzvu, činila 625 milionů korun. Celkový objem financí se v rámci výzvy nakonec navýšil na 1,3 miliardy korun. „Univerzity předložily velmi kvalitní projekty, a proto jsme poprvé v rámci procesu rozhodování o dotacích uplatnili návrh na navýšení alokované částky pro úspěšné žadatele. Všichni, kteří uspěli, tedy získají dotaci,“ uvedl Jaroslav Kuba, vrchní ředitel Sekce řízení Operačních programů EU.

Přes patnáct procent z celkové částky míří na Univerzitu Palackého v Olomouci. Díky kvalitě předložených projektů ve výzvě „Partnerství a sítě“ (Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost) získala více než dvě stě milionů korun. Projekty, které budou olomoucká univerzitní pracoviště řešit v průběhu následujících tří let, se dotýkají široké škály aktivit a oborů, jež druhá nejstarší univerzita v zemi realizuje.


Urgentní medicína: on-line demonstrace i stáže s odborníky


Největší finanční podporu v rámci UP získal projekt s názvem „Partnerská síť pro teoretickou a praktickou výuku anatomických a klinických souvislostí v urgentní medicíně a neodkladné přednemocniční péči“. „Je zaměřen na vytvoření Výukového, tréninkového a edukačního centra pro výuku předmětu Urgentní medicíny a medicíny katastrof za pomoci unikátních plastinovaných modelů a reálnou praktickou výuku v terénu,“ přiblížila jeho význam Mgr. Radka Filipčíková, Ph.D., zástupce přednosty Ústavu normální anatomie Lékařské fakulty v Olomouci.

Během tří let trvání projektu umožní dotace přesahující čtyřiadvacet milionů korun nácvik život zachraňujících výkonů nebo nácvik výkonů přednemocniční neodkladné péče. Přispěje také k následnému širokému využití plastinačních metod u výuky laparoskopických i endoskopických metod a k vytvoření on-line klinických demonstrací v chirurgické i interní medicíně.

Cílem projektu je také nový systém stáží a klinické praxe. Odborné stáže se zaměří především na pregraduální studenty UP, a to ve studijních skupinách s malým počtem posluchačů. Intenzivní stážové pobyty posluchačů s odborníky ve Zlatých Horách umožní studentům nacvičit teoretické i praktické techniky a postupy Urgentní medicíny a medicíny katastrof.

Dalšími aktivitami projektu bude on-line propojení urgentního heliportu s učebnami a klinickými stážovnami, pořádání konferencí, vzdělávacích workshopů a seminářů partnerské sítě. Unikátním benefitem bude zavedení plastinace a Tiehlovy fixace kadaverů pro praktický nácvik širokého spektra endoskopických metod. Plastinované modely totiž poskytují vyšší kvalitu a trvanlivost a stálost pro výuku,“ vysvětlila Filipčíková.

Podrobnější text je k dispozici na stránkách Žurnálu Online: http://www.zurnal.upol.cz/zprava/clanek/partnerska-sit-pro-teoretickou-a-praktickou-vyuku-anatomickych-a-klinickych-souvislosti-v-urg/


Centrum PRVoK na PdF zatočí s kyberkriminalitou


Na rizika elektronické komunikace se zaměří projekt Pedagogické fakulty E-SYNERGIE. Jeho cílem je vytvořit funkční vědecko-výzkumnou síť propojující vzdělávací, výzkumné a podnikatelské organizace. Na tento projekt získala fakulta osm milionů korun z výzvy Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Projekt E-SYNERGY (research and education network for risky electronical communication) reaguje na nárůst sociálně patologických jevů spojených s rizikovou virtuální komunikací. „Řada zemí zaznamenala nárůst kyberšikany, kybergroomingu, kyberstalkingu, sextingu, zneužití sociálních sítí, zneužití osobních údajů apod. Výzkumy z posledních let upozorňují na to, že se obětí kyberšikany v ČR stává zhruba 47 % nezletilých. Zvyšuje se rovněž počet případů stalkingu a kyberstalkingu (10 % populace), objevují se i případy nebezpečné komunikace s cizími lidmi na internetu, které končily osobní schůzkou a sexuálním zneužitím oběti,“ přiblížil koordinátor projektu a vedoucí Centra prevence rizikové virtuální komunikace (PRVoK) Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D.

Projekt se zaměří na oblast rizikové virtuální komunikace v kyberprostoru ohroženém kyberkriminalitou. Zkoumat se budou otázky týkající se rizikového chování účastníků sociálních sítí nebo bezpečnosti digitálních úložišť osobních údajů. „Síť bude funkčně propojovat jak oblast teoretickou – výzkum, teoretické ukotvení problematiky, tak i oblast praktickou – vzdělávání, intervence, trestněprávní řešení problematiky, implementace znalostí do komerční sféry,“ dodal Kopecký.

Spolupráce a přenos informací se uskuteční prostřednictvím stáží a odborných praxí, networkingových aktivit a dalších interaktivních komunikačních technik. Uvnitř sítě budou také probíhat vzdělávací a školící aktivity, jež povedou ke zvýšení spolupráce jednotlivých členů sítě a existujícího know-how.

Projekt bude přímo navázán na chystanou strategii prevence kriminality Ministerstva vnitra ČR. Podrobnosti o projektu naleznete brzy na internetových stránkách Centra PRVoK PdF UP www.prvok.upol.cz.

Partnery projektu jsou Ministerstvo vnitra ČR, Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje a firma Vodafone.

Podrobnější text je k dispozici na stránkách Žurnálu Online: http://www.zurnal.upol.cz/zprava/clanek/e-synergie-vedeckovyzkumna-sit-pro-rizika-elektronicke-komunikace/

Více informací o přijatých projektech UP naleznete v sekci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost na internetových stránkách MŠMT (www.msmt.cz)

 

Autor článku

Články ze sekce: STUDENT