Hotelová firma Marriott loni zpátky v zisku, plánuje rozdělení

15.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Los Angeles 15. února (ČTK) - Hotelová společnost Marriott International Inc. se loni vrátila k zisku a plánuje se rozdělit na dvě veřejně obchodované společnosti. Čistý zisk společnosti loni činil 458 milionů USD (8,3 miliardy Kč) ve srovnání se ztrátou 353 milionů USD předloni. Tržby stouply o 7,1 procenta na 11,69 miliardy USD. Firma provozuje hotely pod značkami Marriott, Courtyard, Ritz-Carlton či Residence Inn.

Marriott uvedl, že plánuje oddělit od provozu hotelů své aktivity v oblasti sdíleného vlastnictví, tedy koupě dlouhodobého práva na ubytování o dovolené v určitém objektu. Tento krok má pomoci oběma novým společnostem zaměřit se více na nové příležitosti ve svých oborech. Hotelová část sice nebude dále poskytovat služby v oblasti sdíleného vlastnictví, avšak bude dostávat poplatky z licencí na značky Marriott a Ritz-Carlton od druhé firmy. Rodina Marriottů bude držet v každé ze společností podíl zhruba 21 procent.

Marriott v roce 2009 omezil své aktivity v oblasti sdíleného vlastnictví a tržby z těchto aktivit loni pokračovaly v poklesu. Na celkových příjmech skupiny se podílejí zhruba 13 procenty. Na konci roku mělo 71 rezortů zahrnutých v programu přes 400.000 spolumajitelů a 10.000 zaměstnanců.

V letošním roce Marriott očekává růst zisku na akcii na 1,35 až 1,45 dolaru z loňských 1,21 dolaru. Analytici v průměru počítají se ziskem 1,41 dolaru. Firma do odhadu zatím nezahrnuje případné náklady spojené s rozdělením, napsala agentura AP.

Firma provozuje přes 3400 hotelů a rezortů ve více než 70 zemích, včetně České republiky. Podle počtu hotelových pokojů je třetím největším řetězcem za společnostmi Intercontinental Hotels a Wyndham Worldwide.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK