Podle NKÚ měli plátci nerovné postavení kvůli prominutí daně

16.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. února (ČTK) - Ministerstvo financí nezajistilo rovné postavení plátců daně před finančními úřady, když kritéria pro prominutí daně a penále upravilo pouze vnitřním předpisem a nezveřejnilo je. Vyplývá to z nálezu Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), o kterém dnes úřad informoval ČTK v tiskové zprávě. NKÚ ovšem zároveň uvedl, že při správě odvodů a penále nebyly zjištěny závažnější nedostatky.

"Jestliže je ve stejném období (čtyři roky) vyměřeno přes 34,5 miliardy korun na odvodech a penále, zároveň je ve stejném období prominuto přes 31 miliard, a výdaje na správu odvodů ve stejném období činí přes 1,2 miliardy Kč, jde o neefektivní systém, který produkuje velké množství správních úkonů, na jejichž konci dojde k prominutí odvodů a penále," uvedl prezident NKÚ František Dohnal.

Kritéria pro prominutí odvodu a penále jsou přitom podle něj stanovena pouze vnitřním předpisem ministerstva a pro žadatele o prominutí odvodu a penále jsou nedostupná. "Pro zajištění rovného postavení daňových subjektů a transparentnosti řízení je nezbytné zvolit jinou formu," uvedl.

Kontroloři NKÚ rovněž zjistili, že MF při nakládání s opakovanými žádostmi o prominutí postupovalo v rozporu s příslušným ustanovením zákona o správě daní a poplatků. Stejně tak finanční úřady při nakládání s žádostmi o posečkání nepostupovaly v souladu se zákonem.

MF tímto postupem prý podle vlastního vyjádření napravuje tvrdost zákona o rozpočtových pravidlech. "Tuto tvrdost zákona ovšem nelze odstraňovat správním rozhodnutím, které nemá oporu v zákoně," uvedl Dohnal.

Od 1. ledna 2006 do 19. května 2006 promíjelo ministerstvo financí odvody a penále na základě vlastního uvážení. Důvody pro prominutí v té době neupravoval žádný zákon. Od 19. května 2006 do 29. února 2008, kdy zákon stále neupravoval důvody pro prominutí, postupovalo ministerstvo podle vlastní vnitřní směrnice, kterou si stanovilo u jednotlivých typů porušení rozpočtové kázně výši prominutí. Od 1. března 2008 do konce roku 2009 byly zákonem o rozpočtových pravidlech stanoveny jako důvod prominutí "důvody hodné zvláštního zřetele". Přesto MF podle kontrolorů dále postupovalo podle vnitřní směrnice a promíjelo odvody a penále podle typu porušení rozpočtové kázně. "Zákonem požadované důvody hodné zvláštního zřetele téměř nezohlednilo, ani dále nerozpracovalo," uvádí zpráva.

NKÚ kontroloval od dubna 2010 do ledna 2011 ministerstvo financí a 26 finančních úřadů. Kontroly se týkaly období od 1. ledna 2006 do 31. prosince 2009.

Zákon o správě daní a poplatků od ledna nahradil nový zákon, daňový řád. Ten například odebral ministru financí pravomoc promíjet daně. Nově také platí, že pokud finanční úřad dodatečně doměří daň a poplatník se odvolá, zaplatí tuto daň až po konečném pravomocném rozhodnutí. Řád také mimo jiné stanoví jednoznačná pravidla pro opakování daňových kontrol a jejich omezení a jednoznačně nařizuje nastavení lhůty pro stanovení daně. V řízení o mimořádném opravném či dozorčím prostředku nově nevzniká úrok z prodlení. Zjednodušilo se rovněž aplikace ustanovení o exekuci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK