Průvodce studijními programy: MBA

17.02.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Master of Business Administration (MBA) je typicky anglo-americký vysokoškolský studijní program magisterské úrovně, zaměřený na získání znalostí obvykle v některém z podoborů managementu, například strategickém managementu, strategickém marketingu, řízení financí apod.

Podmínkou přijetí ke studiu je zpravidla vysokoškolské vzdělání a dostatečná – nejčastěji manažerská – praxe. Ve výjimečných případech je možné přijmout i uchazeče bez VŠ vzdělání, ale s dostatečně dlouhou manažerskou praxí, která formální vzdělání nahradí.


Jaký je typický student MBA?


Střední a vyšší manažer nebo podnikatel, který si potřebuje dále rozšířit praktické manažerské znalosti a dovednosti. Zatímco před deseti lety tvořili MBA studenty zejména manažeři větších, často mezinárodních, firem, v současnosti se stále více studentů MBA rekrutuje i z řad úspěšných českých malých a středních firem (s obraty v řádech desítek až stovek milionů Kč), kde jejich původní zakladatelé/majitelé pociťují stále naléhavěji potřebu manažerského vzdělání, zejm. pak v oblasti strategického, tedy dlouhodobého, řízení svých firem.


Co mi MBA přinese?


Studium MBA programů trvá zpravidla 1,5 až 3 roky, nejčastěji je však dvouleté (při zaměstnání trvá v průměru 2 roky, denní studium 1 až 1,5 roku). Absolventi MBA programů nejenže úspěšně zvládají teoretické manažerské disciplíny, osvojili si také praktické manažerské dovednosti: dokáží efektivně řešit problémy, rozhodovat se a dobře komunikovat. Kromě přednášek jsou metodami výuky často mj. i skupinová řešení případových studií, diskuze a týmové projekty z praxe. Skutečnost, že všichni studenti mají již praktické manažerské zkušenosti, zaručuje kvalitní diskuze odborníků, kteří tak mohou navzájem sdílet své zkušenosti a hledat společná řešení na praktické problémy.

Studium je ukončeno obhajobou projektu a úspěšní absolventi získávají diplom a titul MBA (uváděný za jménem). Na MBA navazuje další stupeň vzdělávání, Doctor of Business Administration (DBA).


Studijní plán MBA


Studenti absolvují ekonomicko-manažerské disciplíny, týkající se typicky strategického řízení firmy a jejích částí – marketingu, financí, výroby, IS-IT, logistiky atd.


MBA v České republice


Studium MBA programů v ČR nabízí téměř dvacet soukromých či veřejných vysokých škol. Studium zde probíhá převážně formou spolupráce se zahraniční univerzitou, přičemž stát na studium nepřispívá, a průměrná výše poplatků se tak pohybuje mezi 100 000 až 200 000 Kč za akademický rok. V ČR se výuka provádí nejčastěji v češtině, příp. v kombinaci s angličtinou, méně často pouze v angličtině. Vzhledem k cílové skupině, aktivním manažerům a podnikatelům, studuje většina studentů v ČR kombinovanou formou při zaměstnání.

České školy poskytující MBA studijní program se sdružují v České asociaci MBA škol CAMBAS, jejíž cílem je především zvyšování kvality studia a dosažení úrovně zahraničí. Asociace je členem EFMD (European Foundation for Management Studies) a spolupracuje s komisí Euroepan Quality Link (EQUAL) na přípravě metodických pokynů pro MBA a další studia. Akreditace programu MBA CAMBAS garantuje kvalitu programu. Momentálně je u nás CAMBAS akreditováno 10 MBA programů:

  • Brno Business School – BBS
  • BIBS – vysoká škola (Brno International Business School)
  • Masarykův ústav vyšších studií – MÚVS
  • Prague International Business School – PIBS
  • Czech Management Institute Praha, Manažerská fakulta ESMA Barcelona
  • Ekonomická fakulta Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava
  • University of New York in Prague – UNYP
  • Institut pro průmyslový a finanční management – IPFM
  • Vysoká škola finanční a správní, o. p. s. – VŠFS
  • Anglo-americká vysoká škola, o. p. s. – AAVŠ


B.I.B.S.

Autorka článku působí v Brno International Business School (B.I.B.S.).

 

Autor článku

Helena Foltýnková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT