ČOV chce posoudit i nabídky Synot a KKCG, řekl Kejval v ČT

17.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. února (ČTK) - Podle předsedy veslařského svazu a místopředsedy Českého olympijského výboru (ČOV) Jiřího Kejvala chce ČOV posoudit všechny nabídky investorů, kteří mají zájem vstoupit do loterijní společnosti Sazka, tedy i firem Synot a KKCG Structured Finance Karla Komárka. Kejval to dnes řekl v České televizi. Podle něj má plán firem Penta a E-Invest Martina Ulčáka na záchranu zadlužené Sazky celou řadu neznámých.

"My stále máme - a doufám, že jsou aktuální - nabídky i od dalších investorů, nejenom od Penty a E-Investu, ale také od společnosti Synot a od společnosti pana Komárka. A jako olympijský výbor žádáme, aby byly porovnány a byla vyhodnocena ta výhodnější. Podle mých informací se stále jedná jen s jednou stranou a s tou druhou stranou zatím nebylo započato žádné vyjednávání. To si myslím, že je problém," řekl dnes ráno v ČT.

Kejval prý není příliš optimistický ohledně záchranného plánu, který představily společnosti Penta a E-Invest. "Podle mých informací ještě nejsou podepsány žádné dohody. A rozhodně nepřistály peníze na účtech Sazky, tak aby bylo možné začít splácet ty dlužné částky. Na druhé straně je určitě pořád hrozba insolvenčního řízení, která je velmi reálná," řekl.

Sazka minulé pondělí oznámila, že pomoc od společností Penta a E-Invest přijme. Firmy kvůli tomu uzavřely smlouvu o strategickém partnerství a mají poskytnout Sazce tolik peněz, kolik je třeba k odvrácení insolvence. Sportovní svazy, které Sazku vlastní, dostanou podle dohody od Penty s E-Investem půjčku, investoři na oplátku získají podíl na zisku Sazky.

Dohoda o investičním vstupu by měla platit 15 let a investoři v ní garantovali pro sportovní svazy roční příspěvek 200 milionů Kč. Penta i E-Invest mají podle dohody stejnou pozici a na finanční pomoci se budou podílet rovným dílem.

Sazka je v insolvenčním řízení, jehož návrh podal podnikatel Radovan Vítek přesně před měsícem. Vítek skoupil pohledávky za Sazkou v hodnotě 1,5 miliardy korun. Vlastní také zhruba čtvrtinu jejích dluhopisů. KKCG přihlásila pohledávku 409 milionů Kč po splatnosti do insolvenčního rejstříku 10. února.

Vítek se ve středu připojil k návrhu Komárkovy společnosti KKCG Structured Finance Karla Komárka, která požádala v úterý soud o ustanovení předběžného insolvenčního správce, jenž by měl zabránit Sazce ve volném nakládání s majetkem. Sazka návrhy odmítá a bude se proti nim bránit.

Dnes odpoledne se podle serveru Týden.cz mají sejít zástupci akcionářů Sazky s jejím představenstvem. Řešit se prý budou existující možnosti na záchranu Sazky. Jednání akcionářů a zástupců Sazky s investory potvrdil serveru starosta České obce sokolské Jaroslav Bernard. Podle mluvčího Sazky Jana Tuny proběhne jednání v prostorech Sazky a výstup pro média není očekáván.

Sazka vznikla v roce 1956, akciovou společností je od roku 1993. Akcionáři jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu, většinový podíl má ČSTV.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK