Univerzální nabíječky se brzy stanou standardem

18.02.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Stalo se Vám někdy, že jste si nemohli od kamaráda či kolegyně půjčit nabíječku, protože nebyla kompatibilní s Vaším mobiním telefonem? Tomu už bude brzy konec. Společná nabíječka pro mobilní telefony všech značek je jednoduchý nápad.

Evropská komise prosazuje tento nápad řadu let. Díky spolupráci čtrnácti společností a Komise je tady řešení: onechargerforall.eu. Dne 29. prosince byly zveřejněny nové technické normy pro mobilní telefony s možností přenosu dat. V únoru dostal místopředseda Evropské komise Antonio Tajani od generální ředitelky největšího sdružení evropského průmyslu digitálních technologií DIGITALEUROPE Bridget Cosgravové exemplář kompatibilní společné nabíječky.

Velice vítám zavádění nových nabíječek pro mobilní telefony na základě nové normy EU. Je to jednoznačně dobrá zpráva pro evropské spotřebitele. Nyní čekáme, až nové nabíječky a kompatibilní mobilní telefony dorazí na pulty obchodů. Vyzývám výrobce, aby urychlili jejich uvedení na trh, a umožnili tak občanům v celé Evropě využívat výhod, které společná nabíječka přináší, co nejdříve,“ uvedl místopředseda Tajani, který má na starosti průmysl a podnikání.


Zdravý rozum zvítězil


Právě díky podpoře Komise byli výrobci schopni nabídnout evropským spotřebitelům výhody, které společná nabíječka představuje, v relativně krátké době. EU se podařilo díky zdravému rozumu najít společné řešení pro nabíjení mobilních telefonů výhodné pro všechny, aniž bylo potřeba přijímat jakékoli nové předpisy. Evropská komise bude s výrobci spolupracovat na tom, aby spotřebitelé v EU mohli začít využívat výhod nové nabíječky co nejdříve.


Nová nabíječka se objeví během roku 2011


Díky zveřejnění nových norem v prosinci 2010 mohou výrobci přistoupit k potřebným změnám v provedení a zkoušení nabíječek, a zajistit tak, aby kompatibilní telefony byly bezpečné a interoperabilní. Kompatibilní mobilní telefony různých značek s možností přenosu dat budou nyní fungovat se stejnou nabíječkou, což pro jejich uživatele znamená velký pokrok. Čtrnáct výrobců se dohodlo na tom, že novou společnou nabíječku mobilních telefonů uvedou na evropský trh během roku 2011.

Společná nabíječka je hmatatelným důkazem toho, jak mohou standardní normy usnadnit Evropanům život. Jedná se o jeden z hlavních prvků, které Komise prosazuje s cílem využít potenciál jednotného trhu, jak se předpokládá v Roční analýze růstu z ledna 2011.


Nekompatibilita má více nevýhod


Nekompatibilita nabíječek mobilních telefonů není pouze nepraktická pro uživatele, ale představuje rovněž velkou zátěž pro životní prostředí v EU. Uživatelé, kteří si chtějí pořídit nový telefon, si často musí koupit i novou nabíječku, ačkoli je jejich původní nabíječka stále funkční.

Na základě žádosti Evropské komise se čtrnáct předních výrobců mobilních telefonů dohodlo na podpisu memoranda o porozumění s cílem harmonizovat nabíječky pro mobilní telefony s možností přenosu dat prodávané v EU. Mezi těmi, kdo memorandum podepsali, jsou společnosti Apple, Emblaze Mobile, Huawei Technologies, LGE, Motorola Mobility, NEC, Nokia, Qualcomm, Research In Motion (RIM), Samsung, Sony Ericsson, TCT Mobile (mobilní telefony ALCATEL), Texas Instruments a Atmel.


Bude zapotřebí rozhraní mikro-USB


Na základě pověření od Evropské komise vydaly evropské normalizační orgány CEN-CENELEC a ETSI harmonizované normy, které budou pro mobilní telefony s možností přenosu dat kompatibilní s novou společnou nabíječkou platit od roku 2011. Nová nabíječka bude fungovat na principu mikro-USB konektoru. Pro telefony, které nemají mikro-USB rozhraní, počítá memorandum s využitím adaptéru.

Dohoda výrobců se týká mobilních telefonů s možností přenosu dat, tj. takových, které lze připojit k počítači a sdílet např. fotografie, soubory nebo hudbu. Mobilní telefony s možností přenosu dat již na trhu převažují. Jedním z typů těchto telefonů jsou tzv. chytré telefony (smartphones).


Článek vznikl na základě tiskové zprávy Zastoupení Evropské komise v České republice

Autor článku

Lukáš Pololáník  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT