Studovat dvě VŠ najednou? Proč ne

21.02.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Média nás zaplavují všemožnými informacemi o tom, že je nejvyšší čas hlásit se na vysokou školu a začít s přípravou. I když zrovna patříte mezi ty, kteří už mají přijímací martyrium nějakou dobu úspěšně za sebou, nemusí to znamenat, že už vás letošní přijímačky nemusí zajímat. Stále více mladých lidí totiž uvažuje o studiu více vysokých škol najednou.

Možná už jste si při svém studiu na vysoké všimli některých svých kolegů, kteří stíhají plnit pozoruhodné množství povinností, ačkoli na první pohled se to projevuje spíše tím, že neustále něco nestíhají. Řeč je o těch, kteří se odhodlali obětovat svůj volný čas studiu na další škole nebo v jiném oboru. Zatímco vy máte padla a s hlavou překypující informacemi a úkoly se jdete věnovat zaměstnání, sportu nebo jiné relaxaci, oni uhání na tramvaj, aby stihli semináře na další škole. Pro někoho možná nepředstavitelné, pro někoho denní chléb.


Poslední dobou čím dál častější


Studium na univerzitě rozhodně není legrace a chtě nechtě je někdy nutno věnovat mu čas a úsilí. Někde menší, jinde naopak obrovské a představa zdvojnásobení už takhle početných povinností je pro mnohé nemyslitelná. Lidí, kteří jsou schopni to zvládnout, kvapem přibývá - z takto dobrovolně ztíženého studia se mezi mladými stává doslova móda.


Stihnout se to dá – je to v pořádku?


Někdo se do takového studia pustí kvůli nerozhodnosti, jiný proto, aby si rozšířil obzory a seznam škol na svém životopise. Jak již bylo řečeno, počet studentů, kteří zvládají dvě, někdy i tří vysoké školy, přibývá. Co za tím stojí? Podle některých odborníků hlavně fakt, že školy na studenty nekladou dostatečné nároky. Na prestižních univerzitách v zahraničí, kterým se ty naše, co se úrovně týče, zatím snaží pouze přiblížit, by se toto asi stalo jen těžko – v USA nebo Velké Británii jsou na studenty kladeny mnohem vyšší nároky, musí pravidelně odevzdávat různé samostatné práce a mnohem častěji jsou podrobováni zkouškám, na další studium tedy nemají čas. A také peníze – většinou se totiž jedná o studium, které si musí studenti sami hradit. Úroveň českých vysokých škol však tak nízká není. Ze statistik se totiž můžeme dozvědět, že tři čtvrtiny těchto „superstudentů“ jednu školu dříve či později opustí s nepořízenou.


Zvažte pro a proti


Pokud věříte svým schopnostem a máte dostatek elánu a chuť se vzdělávat, máte ještě čas podat přihlášku. Připravte se ale na to, že první plánovaní dvojitého rozvrhu a zkoušek nebude žádná legrace. I proto je lepší si druhou školu přibrat až ve vyšším ročníku, kdy je studium méně časově náročné a množství přednášek klesá. Je nutné myslet na to, že budete kupovat dvoje skripta a čas na vydělávání se nejspíš bude také hledat dost těžko. I brigáda se samozřejmě dá stihnout, je nutné ale popřemýšlet o tom, zda není pro znalosti přínosnější věnovat se méně aktivitám ale pečlivěji. Někdy je také nutno spoléhat na velkorysé spolužáky, kteří v čase nouze vypomůžou svými poznámkami a zprávami o aktuálním dění ve škole.


Jak je to s penězi


Každý student u nás má právo studovat 5+1 roku zdarma (resp. 3+1 a 2+1 v případě bakalářského a navazujícího magisterského studia), za souběžné studium více škol se tedy nic neplatí, doba studia však nesmí přesáhnout standardní délku studia. Školy však tyto praktiky nevidí rády a většinou nemají velký zájem studentům v jejich studiu pomáhat nebo ustupovat, chtějí být prioritou.

Do souběžného studia se ale pouštějte zodpovědně, zhodnoťte svoje schopnosti i možnosti, bylo by škoda studium po roce vzdát, šidit svůj život na všech frontách a ještě rok zabírat na univerzitě místo někomu, kdo by o něj stál a studoval svědomitě.

Autor článku

Kamila Janoušková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT