Největší vliv při výběru vysoké školy mají na studenty rodiče

22.02.2011 | , Vysoká škola obchodní
STUDENT


Z ankety Vysoké školy obchodní v Praze vyplývá, že se studenti při výběru vysoké školy nejčastěji řídí radami svých rodičů. Odpovědělo tak celkem 43 procent dotázaných. Třicet šest procent studentů se rozhoduje pouze podle sebe. Dvě třetiny respondentů označily za nejvíce perspektivní ekonomické a technické studijní směry. V pozadí zůstávají směry umělecké a humanitní. Nejednotný postoj zaujímají studenti k placení školného na nesoukromých vysokých školách.

Naše anketa ukázala, že jsou to stále rodiče, kteří mají na své děti, potenciální vysokoškolské studenty, největší vliv při výběru školy. Odpovědělo tak 43 % dotázaných. Mezi dalšími nejčastějšími odpověďmi bylo „sám“ a „podle kamarádů. Zaznamenali jsme i netradiční případy, ve kterých má hlavní vliv manžel a stát,“ říká Jan Lajka, prorektor Vysoké školy obchodní v Praze.

Anketa dále ukazuje, že studenti považují za nejvíce perspektivní směry ekonomické a technické. Dohromady tyto dva obory získaly 65 procent všech odpovědí. Pohled studentů se tak shoduje se situací na českém trhu práce, kde jsou nejvíce poptáváni právě ekonomové, technici a také například informatici. Pouze sedm procent respondentů vidí největší perspektivu ve směrech uměleckých.

V otázce placení školného na nesoukromých vysokých školách zastávají studenti různé názory. Sice rozhodně souhlasí pouhých 8 procent respondentů, zatímco rozhodně nesouhlasí 33 procent, ale odpověď spíše ano a spíše ne dostala stejný počet hlasů a oba postoje zaznamenávají 28 procent,“ uvedl Jan Lajka.


Anketa VŠO proběhla na pražském veletrhu pomaturitního a celoživotního vzdělávání Gaudeamus, který se konal ve dnech 25. – 26. 1. 2011. Osloveno bylo celkem 148 lidí ve věkové kategorii 18 až 25 let.

Autor článku

Články ze sekce: STUDENT