Jak se připravit na přijímací zkoušky

24.02.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Blíží se poslední možnost podat si letos přihlášku na vysokou školu a nastává období příprav na přijímací řízení. Kdy se vyplatí přípravné kurzy a kdy je lepší spoléhat na sebe? Kde můžete zjistit co nejvíc informací o průběhu zkoušek?

Informace o příjímacím řízení byste za všech okolností měli najít přímo na webu školy, často jsou však velmi kusé a týkají se jen nejzákladnějších věcí – termínu, obecně zaměření testu, počtu přijímaných studentů. Neřeknou vám téměř nic o obtížnosti otázek – liší se, zda jsou nastavené na absolventy prestižních gymnázií či odborných středních škol, více na samostatné myšlení a spojování souvislostí či memorování informací. To je ovšem mnohdy zásadní pro úspěch v testu.


Přípravné kurzy


Pokud máte obavy z toho, že sami byste přípravu zanedbali, nebo se jednoduše chcete „pojistit“, je ideální se přihlásit na přípravné kurzy. Některé z nich jsou pořádané přímo jednotlivými fakultami – ty vám i umožní lépe poznat prostředí školy a požadavky na zkoušky. Kupříkladu Univerzita Karlova pořádá přípravu na přijímačky na své lékařské fakulty a různé obory z Filozofické, Přírodovědecké, Matematicko-fyzikální a Pedagogické fakulty, Fakulty tělovýchovy a sportu a Ústavu jazykové a odborné přípravy.

Mnoho vysokých škol však vlastní kurzy nepořádá. Mezi jinými kurzy je velký výběr, ale jak poznat, které z nich jsou seriózní? Přehled si můžete udělat na souhrnných internetových stránkách, například Atlasu školství a podobných webech.


Nejlepší zdroj informací jsou studenti


Nejlépe se o obsahu přijímacích zkoušek dozvíte přímo od těch, kteří je sami dělali. Zkuste proto kontaktovat studenty ze své školy i neúspěšné uchazeče a zjistit, co jim pomohlo uspět nebo naopak scházelo, co je překvapilo nebo nekorespondovalo s informacemi na webu.

Neznáte osobně nikoho, kdo studuje váš obor a dělal na něj zkoušky? Zeptejte se na internetu. Mnoho fakult a oborů má svá studentská webová fóra – například u biologie na Univerzitě Karlově je to známé Biofórum.


Časové rozvržení příprav


Kdy je nejlepší s přípravou začít? Na to neexistuje jednoznačná odpověď – závisí nejen na oboru, ale i na každém jednotlivém studentovi a jeho studijních schopnostech. Obecně se však nevyplácí vše nechat na poslední chvíli. Jenže jak skloubit přípravu na zkoušky a maturitu? Letos budou kvůli časovému rozdělení státních maturit mnohdy oba termíny částečně či úplně kolidovat.

Mnoho uchazečů bude tedy stát před dilematem, co je „přednější“. Sice se příprava na obojí částečně kryje, ale u přijímacích zkoušek často chtějí širší znalosti a přehled o oboru než u maturit, které jsou pouze výtahem z běžného středoškolského učiva. Dobré je si přípravu rovnoměrně rozložit, aby se dostatečně včas stihlo obojí – rady můžete najít ve zdejším seriálu článků o time managementu.

Základní úroveň státních maturit je však poměrně jednoduchá – jak pro klasické střední školy, tak zejména pro gymnázia. Nejdůležitější je ale se dostat na vysokou školu, nejlépe na obor, který chcete studovat nejvíce. Přípravu na přijímací zkoušky se tedy rozhodně nevyplatí zanedbat.

Autor článku

Julie Nováková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT