Univerzita Karlova ocenila své studenty Bolzanovou cenou

25.02.2011 | , Univerzita Karlova
STUDENT


Univerzita Karlova již posedmnácté předala vybraným studentům prestižní Bolzanovu cenu, která je udílena za vysoce objevné práce s vynikajícím tvůrčím obsahem a zpravidla s interdisciplinárním tematickým přesahem, jež uchazeči zpracovali během svého studia. Ve třech kategoriích letos cenu získalo pět studentů.

V kategorii společenskovědní cenu získal PhDr. Vojtěch Belling, Ph.D. za práci s názvem „Problémy legitimity státního a nadnárodního politického systému v teorii a praxi“ a Mgr. David Svoboda, Ph.D. za práci „Metafyzické myšlení Tomáše Akvinského – Od pojmu jsoucna a jednoty k pojmu celku a části“. V kategorii přírodovědné si pro ocenění přišla Mgr. Lucie Ducháčková „Vlastnosti bipyridin-N,N´- dioxidů v plynné fázi“ a Mgr. Petr Vítek, Ph.D., který byl oceněn za práci „Identification of Microbial Pigments in Evaporites Using Raman Spectroscopy: Implications for Astrobiology“. V lékařské kategorii získala Bolzanovu cenu Mgr. Lenka Krčmová, Ph.D. s prací „Vývoj a validace nových HPLC metod pro stanovení biologicky aktivních látek v klinické praxi“.

Mezi hlavní cíle, které si univerzita vytkla pro příští léta, patří podpora odborného rozvoje mladých pracovníků a studentů, zejména doktorského studia. Cílem je naučit je soustavné vědecké práci a zapojit je do kvalitních výzkumných projektů“, říká rektor Univerzity Karlovy prof. Václav Hampl a dodává „V roce 2010 se dvěma mladým vědcům Univerzity Karlovy podařilo získat prestižní Starting grant Evropské výzkumné rady. Věřím, že právě Bolzanova cena je pro studenty motivací k navázání na podobné úspěchy třeba i na mezinárodním poli“.

Bolzanova cena podporuje vědeckou výchovu a odbornou přípravu studentů Univerzity Karlovy již 17 let. Soutěžní práce, které přihlašují sami studenti, posuzuje komise pro udělení ceny, jež je složena z členů jmenovaných rektorem. Komise pro tento ročník obdržela do soutěže celkem 39 prací, z toho 22 v kategorii společenskovědní včetně teologických oborů, 14 v kategorii přírodovědné a 3 v kategorii lékařské. Za dosavadních sedmnáct ročníků soutěže bylo uděleno 186 cen. Držitel ceny dostává diplom a finanční odměnu.

Autor článku

Články ze sekce: STUDENT