FVTM úspěšně zvyšuje kvalitu všech svých studijních oborů

26.02.2011 | , UJEP
STUDENT


Daří se jí to za podpory projektu Inovace studijních programů na Fakultě výrobních technologií a managementu, který fakulta získala v OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost v oblasti podpory 2.2 – Vysokoškolské vzdělávání.

FVTM UJEP si při svém zřízení v roce 2006 dala za úkol vytvořit „servis“ průmyslové výrobě, zejména strojírenské, v oblasti přípravy absolventů pro průmysl, ale také v oblasti provádění výzkumu a navrhování inovací pro průmyslovou výrobu. Od roku 2008 akreditovala 8 nových studijních oborů.

K jejich zajištění a markantnímu rozvoji fakulta vypracovala a předložila projekt do výzvy v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v oblasti terciárního vzdělávání. Projekt byl přijat a je od října 2010 na fakultě realizován za pomoci dotace ve výši více jak deset milionů korun.

Konkrétně se v projektu jedná se o rozvoj studia zvýšením kvality všech studijních oborů napříč fakultou. Za tím účelem např. přijedou na fakultu přednášet zahraniční profesoři ze Švédska, Slovenska, USA a Polska. Studenti tak dostanou možnost rozšířit si jak pohled na studovanou problematiku, tak i jazykové znalosti a získají více odvahy ke studium v  zahraničí.

Další oblastí zvyšování kvality je masové zajištění studijních materiálů obsahujících nejnovější poznatky ze studovaných oborů. V přípravě pro vydání je za tím účelem řada skript a dalších publikací. Rozvoj se dotkne také praktické výuky v laboratořích fakulty, kam budou pořízeny další moderní přístroje.

Po vytvoření základního týmu byli do řešení projetu zapojeni téměř všichni pedagogové fakulty. Pro letní semestr jsou navíc zajištěny také přednášky zahraničních profesorů v oblasti ochrany a techniky prostředí, nauky o materiálu a mezních stavů materiálu. Do laboratoří byl zakoupen nový videoskop pro zjišťování vnitřních vad v zařízeních a byla zakoupena řada měřicích přístrojů pro ověření teoretických znalostí metrologie.

Pro vybrané střední školy bylo rozšířeno vydávání časopisu Strojírenská technologie, aby se s nejnovějšími poznatky technologií mohli seznamovat studenti středních škol a jejich učitelé.

V rámci projektu jsou plánovány praxe studentů 2. ročníku v průmyslových podnicích. Fakultě se v této souvislosti podařilo spojit s pěti partnery z průmyslu. V rámci měsíčních pobytů v podnikových útvarech se budou studenti podílet na řešení denních úkolů. Bude tak zajištěna výrazně vyšší kvalita praxí, kdy budou studenti přímo na pracovištích získávat nové znalosti, lépe se orientují a samozřejmě také zvýší svoji šanci budoucího absolventa na získání zaměstnání. Vždyť technici v průmyslu stále chybí a každý absolvent je přínosem.

Projekt pomůže fakultě nejen s rozjezdem nového trendu rozvoje výuky, ale také s jeho pokračováním. Ze získaných finančních prostředků bude např. vybudována jazyková učebna a v lednu 2012 proběhne Mezinárodní konference Nové poznatky v technologiích a technologické informace, kde vystoupí i studenti doktorského studia.

Průmysl potřebuje především technicky vzdělané absolventy, aby mohl provádět inovace, vývoj výrobků a zajistil svoji konkurenceschopnost na globálním trhu. Je to jediná cesta k růstu HDP vytvářeného průmyslovou výrobou a tak i k růstu kvality života. Pro nás to má dvojnásobný význam, protože se jedná o řešení projektu v průmyslovém a těžkým průmyslem zatíženém Ústeckém kraji,“ shrnuje k projektu prof. František Holešovský, děkan FVTM.

Autor článku