Zlínští vědci usilují o získání patentů

01.03.2011 | , Univerzita Tomáše Bati
STUDENT


19 patentů, 11 užitných vzorů, 4 průmyslové vzory a 1 jednu ochrannou známku přihlásili v roce 2010 pracovníci Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně (UTB). Vyplývá to z údajů Centra transferu technologií Univerzitního institutu UTB, které se zabývá průmyslově-právní ochranou výsledků výzkumu a vývoje.

Nejvyšší počet přihlášek průmyslových práv podávají tradičně pracovníci Fakulty technologické. Vysoký počet přihlášek podali také pracovníci Fakulty aplikované informatiky a Univerzitního institutu,“ uvádí Ing. Jarmila Strážnická z Centra transferu technologií. V porovnání s rokem 2009, kdy zaměstnanci UTB podali 22 přihlášek, je patrný nárůst.

Výsledky práce zlínských vědců najdou uplatnění v různých oblastech, třeba ve zdravotnictví, kosmetickém průmyslu, potravinářství, stavebnictví nebo gastronomii. „Například mezinárodní kolektiv vedený mongolskou vědkyní Dr. Oyunchimeg Zandraa a doc. Nabanitou Sahou z Indie získal užitný vzor na kosmetický polymerní gel s hojivými účinky. Jeho základní složkou je přírodní léčivá látka mumio, pocházející ze střední Asie. Gel léčí poranění a záněty kůže a vykazuje také podpůrné léčivé účinky při léčbě křečových stavů svalstva nebo nemocí oběhového ústrojí,“ říká patentová zástupkyně Ing. Kreizlová. Ve stavebnictví pak najde využití zařízení pro kontinuální nanášení tepelně izolačního polyuretanového pláště na obvodové zdivo staveb, jehož autorem je doc. Petr Briš s kolektivem. K dalším zajímavým novinkám patří jednotka na pasterizaci nápojů, která kromě dalšího umožňuje zpětné využití části vložené tepelné energie. Na ni získal užitný vzor kolektiv Ing. Martina Sobolíka. „Je potěšitelné, že autory průmyslových práv se stávají i studenti. Například Pavlína Jašková získala průmyslový vzor Společenství na designový obal na cukrovinky, který navrhla pod vedením dr. Rostislava Illíka. S obalem získala také 2. místo v mezinárodní soutěži Mladý obal 2010,“ dodává Ing. Kreizlová.

Centrum transferu technologií poskytuje servis související s průmyslově-právní ochranou výsledků výzkumu a vývoje a s jejich následným komerčním využitím nejen zaměstnancům univerzity, ale i externím zájemcům. Mimo UTB tak jeho pracovníci řešili dalších 29 podaných přihlášek průmyslových práv.

Autor článku