CeBIT vidí budoucnost IT branže v internetu a cloud computingu

01.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 1. března (zpravodaj ČTK) - Budoucnost IT branže už není v počítačích, ale na internetu. Přesvědčuje o tom největší veletrh výpočetní a telekomunikační techniky na světě CeBIT, který se ode dneška do soboty koná v německém Hannoveru. Symbolem těchto zítřků je podle odborníků i organizátorů veletrhu především takzvaný cloud computing. Služba umožňující správu dat přímo na síti bez nutnosti mít nainstalovaný příslušný program také dominuje letošnímu programu hannoverské přehlídky.

Už nyní s ní podle odhadů pracuje asi třetina všech uživatelů výpočetní techniky. "Jen málo kdo o tom ale ví," poznamenal k tomu šéf německého odvětvového svazu BITKOM August-Wilhelm Scheer. Na principu cloud computingu totiž fungují například e-mailové účty, internetové fotoúschovny nebo webové sociální sítě včetně velmi populárního Facebooku, které využívají každý den miliony lidí na celém světě.

Cloud computing je proto také považován za velmi perspektivní ekonomický produkt. Jen letos očekávají experti celosvětový obrat této služby ve výši 68,3 miliardy dolarů (1,2 bilionu Kč) a do tří let má vzrůst na téměř 149 miliard dolarů.

"Cloud computing je tím, kdo mění hru, a tím, kdo dává důležité impulzy pro odvětví," prohlásil na veletrhu šéf německé odbočky společnosti Microsoft Ralph Haupter. Cloudové služby jsou klíčem k řešení mnoha společensko-politických výzev, od demografie přes zdravotnictví až po otevřenou a efektivní správu, doplnil. Microsoft v této souvislosti na veletrhu představuje třicítku projektů, které mají inovativní přístupy ke cloud computingu rozvíjet.

Zatímco "počítačové oblaky" zaměstnávají v Hannoveru hlavně experty, veřejnost mají nalákat poslední novinky v oblasti chytrých mobilních telefonů nebo počítačových tabletů. Návštěvníci mohou vyzkoušet například první 3D smartphone, k jehož sledování nejsou potřeba speciální brýle pro trojrozměrný obraz. Své nejnovější tablety do metropole Dolního Saska přivezlo přes 40 světových výrobců, kteří se snaží konkurovat iPadům společnosti Apple. Stoupající popularita těchto plochých počítačů se odráží třeba i v novém designu některých vystavovaných notebooků, které tlačítkovou klávesnici nahradily dotykovým displejem.

Celkem se na hannoverském výstavišti letos prezentuje přes 4200 vystavovatelů ze 70 zemí, mezi kterými nechybí ani více než 30 zástupců z České republiky. Pořadatelům veletrhu se tak podařilo zastavit razantní úbytek vystavovatelů z předchozích let, jejichž počet ve srovnáním s rekordním rokem 2001 klesl na polovinu. Ještě výrazněji ubylo návštěvníků, a letos tak CeBIT věří, že zopakuje alespoň loňských 334.000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK