Co když vás nevezmou na VŠ?

02.03.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


U většiny vysokých škol již uplynul termín pro podání přihlášky. Už máte jistě všechno dobře naplánované, pečlivě se připravujete na přijímací zkoušky a pomalu si malujete vysněnou budoucnost. Vždy je ale potřeba myslet na zadní vrátka a počítat s tím, že všechno nemusí vyjít tak úplně podle plánu…

Na střední škole nemáte s učením problémy, patříte dokonce do té lepší polovičky, a proto se nestresujete tím, že zrovna vy byste se neměli dostat na VŠ? Vaše úvaha není úplně chybná, leč úspěšnost u přijímacího řízení ovlivňuje mnohonásobně více faktorů, než jen středoškolský prospěch. I vás pak může čekat rozčarování nad tím, že jste se nakonec nikam nedostali.

Rozhodně to neznamená, že si ze dne na den budete muset hledat zaměstnání, existuje spousta dalších možností, jak se svou budoucností naložit. Je lepší vědět předem, co dělat při případném neúspěchu, než pak něco řešit ve stresu a ztrácet drahocenný čas.


Jak postupovat při nepřijetí?


První (a asi tou nejlepší) možností je odvolání. Zjistěte si, na jaké příčce jste se mezi nepřijatými umístili, a zkuste do školy poslat žádost o přezkum. Vzorových žádostí je na internetu spousta, spolehlivě správné znění odvolání se většinou dá najít na stránkách dané školy. Ne všichni přijatí uchazeči se totiž skutečně zapíší do studia a uvolní se tak místo pro ty níže umístěné – toto ale také neplatí na všech školách, zjistěte si, jak je to s dobíráním studentů na uvolněná místa právě na té vaší fakultě.


Na poslední chvíli


Pokud vámi podané odvolání bylo zamítnuto z jakéhokoli důvodu, máte několik dalších možností. Při troše snahy se totiž vždy dá najít možnost jak se věnovat studiu a následující akademický rok nestrávit pouhým zapomínáním všeho naučeného. Kdo tuto situaci zažil vám jistě potvrdí, že je lepší studovat, kde se dá, a pořád se tak pohybovat v kolotoči učení a povinností, než z naučeného rytmu vypadnout a za rok se do něj složitě vracet.

Některé, hlavně soukromé vysoké školy ale i vyšší odborné školy, přijímají přihlášky déle, než je obvyklé. Můžete se tak setkat s možností podat přihlášku do konce května (kdy sice přijímací řízení ještě neproběhlo, ale vy podle výsledků testů NSZ dokážete odhadnout, že vaše výkony asi nebudou dostačující a stihnete se přihlásit ještě někam pro jistotu), někdy i do konce září.


Oblíbené jazykovky


Existuje spousta společností zabývajících se pomaturitním vzděláním zaměřená jak na studium v různých oborech a přípravu k příštím přijímacím zkouškám, tak i na studium zaměřené na jazyky. Snažte se sehnat místo tam, kde vám nabídnout při studiu dostatek výhod a hlavně status studenta, který je, pro klidné studium a další úlevy, nezbytný. V nabídce jsou všemožné kurzy, které vás připraví perfektně k přijímacím zkouškám na konkrétní školu, nebo třeba k mezinárodním jazykovým zkouškám, které vaše šance na přijetí příští rok také mohou zvýšit. A pokud ne, alespoň vám v životopisu přibude další důležitý záznam dokládající vaše znalosti.


Nultý ročník, Kurzy celoživotního vzdělávání


Pokud je to jen trochu možné, není od věci zapojit se do kurzů pořádaných právě vaší školou. Jako u kurzů pořádaných soukromými firmami, i zde je většinou nutné si připlatit, přechod do běžného studia je však snadnější a často i mnohem hladší, protože sama škola nejlépe ví, co vás učit a co po vás bude chtít. Při výborných studijních výsledcích vám pak vedení za vaši píli buď promine přijímací zkoušky, nebo vás rovnou začlení do druhého ročníku studia. A to už za ty peníze stojí.

Nenechávejte nic náhodě, zjistěte předem, jaký bude váš „plán B“ a nezoufejte, když ho budete muset využít.

Autor článku

Kamila Janoušková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT