VŠO: Aktuální objevy z dějin Pražského hradu

02.03.2011 | , Vysoká škola obchodní
STUDENT


Vysoká škola obchodní v Praze, která je mimo jiné členem Asociace cestovních kanceláří České republiky a Asociace průvodců České republiky, připravila dva odborné semináře na téma zajímavosti a nové objevy Pražského hradu. Ty jsou určeny zejména pro průvodce cestovního ruchu a pracovníky cestovních kanceláří a agentur, ale přínosné mohou být i pro širokou veřejnost. Semináře budou vycházet z poznatků a objevů, které byly na Pražském hradě učiněny v nedávné době a nabízejí také např. unikátní informace o rekonstrukcích některých objektů Hradu.

Semináře se uskuteční ve dnech 16. a 23. března 2011 v Praze, v prostorách Vysoké školy obchodní. „Jejich cílem je přiblížit běžný život Pražského hradu v průběhu staletí, ukázat na výjimečné události a zajímavosti. Semináře mohou pomoci pracovníkům z oblasti cestovního ruchu dozvědět se dosud ne příliš známé informace a nové poznatky spojené s historií a architekturou Hradu,“ říká Jan Lajka, prorektor Vysoké školy obchodní v Praze.

První z nich se zaměří na prehistorické počátky hradního osídlení, stavební a společenský vývoj Pražského hradu za vlády Přemyslovců, dále jeho pozici v období vlády Lucemburků a poklesu významu za husitských válek. Stranou nezůstane ani období Jagellonců, a to zejména z pohledu stavebních úprav Hradu.

Druhý seminář se bude týkat dějin Pražského hradu v období panování Habsburků. Část bude věnována tématu císařské rezidence za vlády Rudolfa II. či Tereziánským úpravám Hradu. Poukázáno bude také na význam Pražského hradu jakožto rezidence prezidentů Československé a České republiky. „Zvláštní pozornost bude věnována osobnosti Josipa Plečnika a jeho následovníkům. Josip Plečnik byl slovinský architekt, kterého prezident Masaryk pověřil přestavbou Hradu. Mezi jeho práce spadá např. přestavba Býčího schodiště, Obelisk na III. nádvoří či vybudování sloupové síně v blízkosti Matyášovy brány,“ říká Jan Lajka. Seminář bude zaměřen také na objekty, které prodělaly rozsáhlou rekonstrukci a budou nově zpřístupněny v nastávající sezoně. Jde o Rožmberský palác, Zlatou uličku a Zahradu na Valech.

Zdroje informací, z nichž budou semináře vycházet, jsou archivní a kronikářské záznamy a archeologický výzkum. Více informací naleznete na stránkách Vysoké školy obchodní v Praze www.vsopraha.cz, v záložce Novinky a aktuality. Přihlášky se přijímají do 8. 3. 2011. Cena celkem za oba semináře je 500 Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: STUDENT