VIDEO: Think tank CESTA a rozhovor s Terezou Stöckelovou

03.03.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


V pondělí 17.1.2011 proběhlo v Praze oficiální představení think tanku Cesta, který by chtěl konkurovat pravicovým uskupením, kterými jsou například CEVRO, CEP, nebo Občanský institut. Kromě problematiky sociálního státu a finanční krize se mluvilo i o vysokých školách a školném. K problematice se nám vyjádřila Tereza Stöckelová.

V prostorách New York University of Prague vystoupili Jacques Rupnik, Tereza Stöckelová, Pavel Mertlík Bohuslav Sobotka, jako moderátor Jiří Pehe, dalšími členy think tanku pak mají být například Jan Keller, nebo Václav Bělohradský.


Hlavními tématy vystupujících a následné diskuze byla problematika sociálního státu a finanční krize


Během večera došlo i na téma zneužívání dávek a státní podpory, kterého se ve spojitosti se studiem na vysoké škole dotknul Pavel Mertlík. „Já osobně to považuji za velmi závažný problém, protože diskredituje sociální stát zásadním způsobem, a je třeba já myslím přiznat, že tomu faktu zneužívání sociálních dávek, který je podle mého soudu docela rozsáhlý, napomáhá stát neschopností efektivní kontroly. Co mám na mysli – učím na VŠ, tak vím, kolik se mi přihlásí nebo zapíše na začátku studentů a kolik jich pak doopravdy studuje a doopravdy do té školy chodí. Ti, kteří nechodí, tak někde pracují a nejspíš načerno, nebo cestují po světě, ale sociální pojištění za ně platí stát jako řádně zapsaným studentům, no to je přece zneužívání systému jako hrom.

Setkání think tanku CESTA se budou konat jednou měsíčně, vstup bude volný a otevřený každému.

Autor článku

Dan Urbánek

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT