ČEB financuje stavbu elektrárny v Turecku za 11 mld. Kč

03.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. března (ČTK) - Česká exportní banka (ČEB) zahájila tento týden financování stavby nové tepelné elektrárny Yunus Emre a hnědouhelného dolu v Turecku v hodnotě 11 miliard korun. Na projektu pro tureckou společnost Adularya se podílí české firmy Ferrit, BTG Energy a Vítkovice Power Engineering. ČTK to dnes sdělil mluvčí ČEB Jiří Pekárek, podle kterého je to největší úvěr za celou šestnáctiletou existenci ČEB.

Celková investice turecké strany do tohoto projektu bude podle Pekárka činit téměř 440 milionů eur (10,68 miliardy korun), z toho investiční náklady určené pro české firmy Ferrit, BTG Energy a Vítkovice Power Engineering budou činit 359 milionů eur (8,714 miliardy korun).

"Kladné rozhodnutí společnosti Adularya ovlivnilo financování od ČEB, které dosáhne včetně hodnoty vystavených záruk hranice až 11 miliard korun. Díky tomu zapojené české firmy navíc získávají další obchodní nabídky v asijském regionu a plánují zvýšit zaměstnanost ve svých oborech až na dvojnásobek současných kapacit," uvedl Pekárek.

Příprava stavby turecké elektrárny byla zahájena loni v září. V říjnu turecká strana předala staveniště českým firmám. "Na konci února 2011 byly splněny všechny odkládací podmínky úvěrové smlouvy a následně zahájeno čerpání vývozního úvěru, tedy financování celého projektu ze strany ČEB. Jednotlivé etapy financování zkontroluje společnost Bureau Veritas, která bude provádět inspekce přímo na stavbě," dodal Pekárek.

Státem vlastněná ČEB zprostředkovává státní podporu vývozu poskytováním a financováním vývozních úvěrů a dalších služeb, jež s exportem souvisejí. Banka loni podepsala smlouvy za 43,8 miliardy korun, což oproti roku 2009 představuje nárůst o 74 procent. Největším kontraktem bylo právě financování tepelné elektrárny pro firmu Adularya.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK