SB: Nepokoje v Africe přiživuje nezaměstnanost mezi mladými

03.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Johannesburg 3. března (ČTK) - Poslední vlna demonstrací a výrazných politických změn na severu Afriky ukazuje, že nezaměstnanost mezi mladými lidmi přiživuje nepokoje. Uvedla to dnes viceprezidentka Světové banky pro Afriku Obiageli Ezekwesiliová.

Každým rokem je v Afice kolem sedmi až deseti milionů nezaměstnaných, řekla Ezekwesiliová novinářům. "Ve světle posledních nepokojů v severní Africe je jasné, že nízká zaměstnanost mladých, pokud se neřeší, vyvolává riziko městských nepokojů a možných násilností," dodala podle zprávy Světové banky, kterou označila za nový postoj SB vůči Africe.

Vznik pracovních příležitostí je podle lídrů klíčem ke stabilitě regionu, který má před sebou hospodářský start zhruba jako Čína před 30 roky. V Africe chce Světová banka nově pomáhat podporou lepšího vzdělávání, zejména mladých a žen.

Afričané mají nejnižší úroveň odbornosti pocházející z dalšího vzdělávání; jen pět procent práceschopné populace se zapisuje na univerzity. Na stejné úrovni byly Asie a Latinská Amerika před 40 lety, dodává zpráva Světové banky.

Ezekwesiliová říká, že zvýšit dostupnost vysokoškolského vzdělání a podpořit programy vzdělávání vedoucích pracovníků je pouze součástí řešení. Dalším úkolem je posílit hlasy veřejnosti v systému sociální zodpovědnosti, například při obstarávání veřejných zakázek či v nezávislých kontrolních úřadech.

Vyjádření Světové banky proti korupci a za vyšší vládní zodpovědnost předcházely prodemokratické protesty v zemích na severu Afriky včetně Egypta a Libye, napsala agentura AP.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK