Tři studentská předsevzetí do nového semestru

04.03.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Na většině fakult už skončilo zkouškové období a začal nový semestr. A s ním přišly i nové plány a předsevzetí, jak na ty zkoušky příště už zaručeně vyzrát.

Logicky by se dalo předpokládat, že začínající studenti budou pečlivější a plní ideálů, přece jen v tom ještě neumí tak spolehlivě „chodit“. Někteří jsou zodpovědní a rebelii si nedovolí, dokud perfektně neobhlédnou terén a náročnost studia. Těch je ale méně než těch, kteří žijí v domnění, že mají hned od začátku všechno pod palcem i v neznámém prostředí. Ano, je známá věc, že „prváci jsou nejhorší“. Spousta nových studentů VŠ se po letech konečně dostane od rodičů a utrhne se tak ze řetězu, při prvním zkouškovém z toho pak buď nějak vybruslí, nebo přijde ledová sprcha a sliby, že „příště už si to naplánuji lépe“. Některá předsevzetí je zbytečné si dávat, nad jinými stojí za to se pozastavit a zamyslet se, zda by nebylo dobré se jimi zkusit řídit.


1) Každý den se budu svědomitě připravovat na semináře a cvičení


Tak tohle je sice krásný nápad, pokud jste však nebyli zvyklí to dělat, asi to půjde jen ztuha, zvlášť proto, že na podobné aktivity nebudete mít čas. Není nutné věnovat se učení nějaký po nějakou pevně stanovenou dobu denně (mohl by vás pak zaplavit pocit vyčerpání z toho, že se vlastně učíte nepřetržitě a po zkouškách si ani neodpočinete), důležité je zaměřit se na to, co je zrovna potřeba. Není špatné využít program výuky a před každou hodinou si prostudovat danou problematiku. Nebudete tak mít pocit, že se něco učíte zbytečně, o hodinách budete v obraze a určitě vám ulpí v mozku alespoň trošku informací, které o zkouškovém rádi zase najdete. Využijte toho, že vás cvičení donutí se učit v průběhu semestru a připravujte se i na průběžné neklasifikované testy. Výsledky na sebe nechají čekat nejpozději do příštích zkoušek.


2) Budu chodit do školy, a pokud nepřijdu, alespoň si zjistím čeho se semináře a přednášky týkaly


Držet se tohoto plánu není náročné, a přesto přináší výsledky. Pokud nechodíte do školy, zamyslete se především nad tím PROČ tomu tak je. Nebaví vás to tam? Přednášky jsou nezáživné a nic si z nich neodnášíte? Myslíte si, že slyšet něco o škole jindy než ve zkouškovém období je ztráta drahocenného času? Máte skutečně na práci v době výuky něco výrazně důležitějšího, než je dospávání po nočním tahu nebo sezení u počítače v teple domova?

Existují faktory, které ovlivnit nemůžeme, často se o to lze alespoň pokusit. Přednášející huhlá nebo je jeho hodina vážně k ničemu – s trochou snahy a vytrvalosti se občas dá zařídit, abyste mohli docházet na hodiny k někomu jinému, pro jeden předmět většinou existuje více vyučujících. Máte časově náročné zaměstnání, které se se školními hodinami kryje – pokud nejste zaměstnáni na plný úvazek, máte podporu rodičů a nemusíte živit rodinu, zamyslete se, zda je skutečně nutné kvůli brigádě šidit školu a někdy i riskovat vyhazov. Pokud se skutečně dostavit nemůžete nebo nechcete, zjistěte si, co se probíralo, a zběžně si to doma alespoň prohlédněte, díky internetu není žádná věda získat informace od spolužáků nebo jejich výpisky. Naprosto neznámé učivo plné cizích pojmů se vám pak nenahromadí a nebudete mít tak velký odpor k tomu ponořit se do něj.


3) Omezím ty noční alkoholové dýchánky, které mají bezprostřední vliv na moje školní výsledky


Rozhodně není nutné rušit všechny naplánované akce a přetrhávat kontakt s okolím, naopak – přátelé a společenský život pozitivně působí na psychiku, dodávají elán i motivaci, ale všeho s mírou. Důležité je si akce vybírat a plánovat předem. Neúčastněte se ničeho velkého jestliže víte, že druhý den musíte brzy vstávat. Nemusíte se nutně opít několikrát do týdne – vaše tělo vám poděkuje a i ve škole to bude zábavnější, když častěji přijdete čerství, bez bolehlavu a žaludku na vodě.

Pro většinu lidí není snadné donutit se k dělání neoblíbené činnosti, zvlášť pokud je k tomu momentálně nic bezprostředně nenutí. Zkuste to alespoň po malých krůčcích a možná zjistíte, že se ve škole neprobírají jen nesmysly a učení vám nejde, jako si to myslíte ve stresu při zběsilém listování osmisetstránkovou učebnicí dva dny před zkouškou.

Autor článku

Kamila Janoušková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT