Vyhněte se frontám, pořiďte si Opencard včas!

14.03.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Každý jistě zná Opencard díky aférám, které provázely její vznik. Chytrá karta Pražana je ale už pár let na světě a brzy ji budete potřebovat i vy – studenti.


Opencard: O co se jedná


Opencard je červená kartička, na kterou se nahrávají časové jízdenky Pražské integrované dopravy a je možné ji využívat i při platbách za parkování v Praze (tato služba však není často využívaná především proto, že nabíjení karty je zbytečně složité). Doposud byly karty povinné pouze pro děti do 15 let, juniory (15-19let), dospělé a seniory, studenti mohli i nadále používat klasické papírové jízdenky, které jim na kontaktním místě byly vystaveny buď na základě studentského průkazu nebo potvrzení o studiu. Takže každý měsíc (každé tři měsíce) stejná písnička – neskutečně dlouhá fronta v metru u okénka, na kterou bylo nutné si vyhradit minimálně jedno odpoledne.

Chystá se i zrušení papírových jízdenek pro studenty, tato změna je plánovaná na rok 2011, Dopravní podnik města Prahy (DPP) slibuje, že informace dodá včas a v předstihu. Rok 2011 ale už začal, a pokud Opencard ještě nemáte, zařiďte si ji raději dříve, než bude datum zrušení oficiálně vyhlášeno a o kartu začne mít naráz zájem velké množství lidí.


Je to snadné, ale trvá to déle


Zařídit si kartu není časové náročné, jediné, co k tomu potřebujete je počítač připojený k internetu, vaše průkazová fotografie v elektronické podobě, číslo občanského průkazu a pár minut času. Na oficiálních stránkách Opencard pak stačí najít si příslušný formulář, ten vyplnit, a zvolit si, kde si chcete hotovu kartu vyzvednout. K dispozici je vám 16 výdejních míst po celé Praze. Stránky slibují vystavení vaší karty do 14 dnů.

POZOR! Karta je vyrobena za 14 dnů od doby, kdy je žádost zadána do informačního systému, ne čtrnáct dní od doby, kdy podáte žádost. Několik dní také přidá doba, kdy je vaše nová karta doručována z výrobny na vámi vybrané výdejní místo. Ve výsledku tedy celý proces trvá mnohem déle, než oněch propagovaných 14 dní, se zařizováním tedy začněte v předstihu. O možnosti vyzvednout si hotovou kartu budete informováni jak e-mailem, tak pomocí sms zprávy.


Jak to celé funguje


Teď už stačí kartu nabít tak, jak sami chcete. Pokud cestujete po Praze městskou hromadnou dopravou často, rozhodně se vám vyplatí zakoupit si v DPP časovou jízdenku, která slibuje značnou úsporu. Při koupi jednorázového kuponu zaplatíte za obyčejnou jízdenku (platí pět stanic a 75 minut) 18 korun, za přestupní dokonce 26 korun (ta platí neomezeně po celé Praze po dobu 90 minut). Pokud jedete denně alespoň dvě cesty, tam a zpět, není to úplně zanedbatelná částka. Pokud si ale koupíte měsíční studentskou jízdenku, za den zaplatíte v přepočtu 8 korun a 70 haléřů a můžete každý den v týdnu projet celou Prahu křížem krážem bez časového omezení. Pokud tedy jedete někam po Praze tam a zpět dál než 5 stanic alespoň dvakrát týdně po dobu jednoho měsíce, měsíční kupon se vám určitě vyplatí. Tohle lze využít například nejste-li z Prahy a navštěvujete v Praze přípravné kurzy nebo jezdíte často na kulturní a další akce. Navíc lze kartu PID využít, dojíždíte-li do Prahy vlakem – jízdenka platí ve všech zastávkách linek S nacházejících se v Praze.

Kupon můžete zakoupit na různá časová období od jednoho měsíce po jeden rok, přitom roční jízdenku můžete za dobu její platnosti dokonce 2x přerušit a to na maximálně 60 dnů za obě období.

Poprvé je potřeba si na Opencard nahrát jízdenku se slevou u okénka, tam, kde se kupují běžné papírové kupony. Později už je zde možnost úplně se vyhnout čekání a jízdenku, předem zakoupenou na e-shopu DPP, nahrávat v metru na takzvaných validátorech.

Nebojte se čipové karty – i když nejste z Prahy, vypočítejte si, zda byste mohli ušetřit a jděte do toho, každá ušetřená koruna se studentům hodí. A vaši kartu už vám nikdo nevezme, budete ji moci používat kdy a jak se vám zachce.

Autor článku

Kamila Janoušková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT