Gruntvig, Lingua, Minerva a Arion - sokratovy vzdělávací podprogramy

16.03.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


V minulosti jsme měli možnost seznámit se s vzdělávacím programem Sokrates (Socrates), který sdružuje podprogramy jako světoznámý Erasmus, o kterém také zmínka proběhla. Dnes bychom si představili další podprogramy v rámci objektivity a uceleného náhledu na celý Sokrates. Tento vzdělávací program v sobě skrývá krom Erasmu a Comenia také Gruntvig, podprogram Lingua nebo Minerva.

Další články ze seriálu o vzdělávacích programech naleznete v sekci Evropské vzdělávací programy: Šance pro studenty.


Gruntvig – nejen významný dánský učitel, literát a filosof


Pamatujete si na příběh dědečka, který celý život trpěl, protože nemohl řádně studovat? Chudák by možná umřel s pocitem marnosti a výčitkami, naštvaný na celý svět s pocity nespravedlivosti vůči němu. A možná právě vzdělávání s názvem Gruntvig mu pomohlo dokázat, že je možné studovat i na konci života. Tento program celoživotního vzdělávání dospělých je totiž zaměřený i na znevýhodněné občany - menšiny, sociálně slabé. Dospělí zde zažívají podobné situace jako například studenti na Erasmu a mohou cestovat po tuzemsku i zahraničí v rámci tzv. mobility, účastnit se seminářů, asistentských pobytů nebo vzdělávacích kurzů, stejně tak cizinci mohou navštívit naše české workshopy. O grant mohou požádat střední i vysoké školy, neziskové organizace, organizace státní správy, galerie či sportovní sdružení. Tento program by měl zajímat především začínající studenty oboru Andragogika či Personální činnost.


Lingua – čtěte Lingva! Latinsky jazyk…


Podprogram Lingua již z názvu napovídá, že mu jde o jazykové vzdělávání. Chce rozšířit jazykové znalosti u všech typů vzdělávání. Snaží se tvořit rozmanitější jazyk po celé EU. Lingua stála již na počátku vzniku celého programu Sokrates a jeho spuštění! Také dřív byla určena pouze studentům a učitelům cizích jazyků. Nyní se situace zlepšila a rozšířila i na ostatní obory. Dál se, krom jazykového vzdělání, také zaměřuje na vývoj učebních pomůcek, což samozřejmě může velmi zlepšit efektivitu učení… A nakonec - zapojit se mohou minimálně tři zahraniční země. Studenty zapojí do programu jejich škola nebo další vzdělávací instituce a také organizace působící v oblasti vzdělávání dospělých.


Minerva – bohyně Sokratova programu


Z římských legend si můžeme vzpomenout na významnou bohyni moudrosti a řemesel - Minervu, která znamenala pro Římany to, co pro Řeky bohyně Athéna. V současnosti znamená Minerva další z podprogramů Sokrata a zabývá se podporou využívání informačních a komunikačních technologií (ICT). Dále se zaměřuje na otevřené a distanční vzdělávání (ODL) v rámci evropské spolupráce. Jejím cílem je plně využívat nová multimedia a být technicky vzdělaný. Zapojit se mohou studenti v rámci své asociace učitelů a studentů nebo výzkumného týmu, který se specializuje na informační technologie. Dál se Minerva zaměřuje na všecky organizace v účastnických zemích, které pracují v oblasti ICT a ODL.


Arion – plž nebo legendární pěvec z Lesbu?


Ať už se sokratovští tvůrci názvů pomocí zvučných jmen inspirovali u plže (vědecký název Arion - rod suchozemských plžů z čeledi plzákovití) či u starořeckého legendárního básníka a pěvce z ostrova Lesbos – Arióna, v současnosti název Arion označuje další podprogram, zaměřený na podporu výměn informací a spolupráci sjednocené Evropy. Není ani tak určen studentům, jako spíš těm, kdo se bezprostředně podílejí  na utváření vzdělávací politiky. Následně ti se pak mohou zúčastnit týdenní studijní návštěvy Arion v zemích EU nebo EFTA. Pro info - každá instituce se může účastnit zahraničního výjezdu a také se stát hostitelskou organizací, která návštěvy přijímá.

Tak to je aktuální složení programu Socrates II., který ale má také svou dlouhou historii…

Autor článku

Markéta Zajíčková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT