Stipendium vám může usnadnit studium

21.03.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Víte na jaká stipendia máte nárok? Existuje hned několik druhů. Existuje také více institucí, které vám mohou stipendium při splnění daných podmínek poskytnout.

Studentský život jistě není levnou záležitostí, i když se to na první pohled nemusí zdát. Ubytování, strava, studijní materiály a pomůcky – to vše stojí nemalé peníze. Tyto výdaje lze z určité části kompenzovat čerpáním různých druhů stipendií.

Stipendium je finanční podpora pro studenty a mladé vědce a je většinou udělována na základě výjimečných studijních či tvůrčích výsledků nebo na základě sociálních či oborových kritérií. Zákon o vysokých školách stanovuje případy, kdy mohou být poskytnuta stipendia:

  1. v případě vynikajících studijních výsledků (prospěchové stipendium),
  2. za vynikající vědecké, výzkumné, vývojové, umělecké nebo další tvůrčí výsledky přispívající k prohloubení znalostí,
  3. v tíživé sociální situaci studenta - tzv. sociální stipendium,
  4. v případech zvláštního zřetele hodných.


Prospěchové stipendium pro ty nejlepší


Rozhodnutí o jeho vyplácení či nevyplácení je v kompetenci každé vysoké školy. Studenti, kteří chtějí získat toto stipendium, musí splnit vysokou školou stanovené podmínky. Tou základní, jak již samotný název napovídá, je prospěch studenta. Nárok na něj získávají zpravidla premianti ročníku, jelikož průměr známek nesmí překročit školou stanovenou hranici dosahující či pohybující se těsně nad 1,0.

Výše prospěchového stipendia může být různá, může se pohybovat od pár stokorun až po několik tisíc za rok a vypláceno může být v opakujících se dávkách (měsíčně, čtvrtletně) nebo jako jednorázový příspěvek.


Ubytovací stipendium závisí na vašem bydlišti


Systém ubytovacích stipendií byl v ČR zaveden 1. října 2005, kdy byla dokončena reforma financování ubytování. Této reformě předcházel ekonomicky zcela nevyhovující systém rozdělování dotací na ubytování, které byly výhradně určeny ubytovacím zařízením, jež spravovaly jednotlivé vysoké školy. Stát tak nepřímo finančně podporoval ubytování pouze těm studentům, kteří byli ubytováni na kolejích.

Pro přiznání ubytovacího stipendia je rozhodující stipendijní řád konkrétní vysoké školy. Podmínky pro získání tohoto stipendia se tak mohou na různých školách lišit. Obecně lze ale říci, že nárok mají studenti, kteří:

  • studují v prezenční formě studia,
  • studují první studijní program nebo program na něj navazující,
  • nepřekročili standardní dobu studia,
  • mají trvalé bydliště v jiném okrese, než stojí jejich škola.

Více podrobností k ubytovacímu stipendiu naleznete na Studentskefinance.cz v sekci Ubytovací stipendium.


Sociální stipendium se odvíjí od životního minima


Na sociální stipendium mají nárok ti vysokoškoláci, kteří splňují podmínky pro získávání přídavků na děti, pokud rozhodný příjem v rodině zjišťovaný pro účely přídavku na dítě nepřevyšuje součin částky životního minima rodiny a koeficientu 1,5. Stipendium ve výši 1 620 Kč se přiznává po standardní dobu studia na deset měsíců v akademickém roce. Za jeden rok si tak student může přijít na 16 200 Kč.

Jak se prokazuje nárok na sociální stipendium a kdy o něj můžete přijít si můžete přečíst na našem webu v sekci Sociální stipendium.


Neziskové organizace také pokytují stipendia


V česku existují některé organizace, které se snaží obecně podporovat lidi v tíživé životní situaci. Často se soustředí i na oblast vzdělávání a podporují studenty ve formě stipendií. Jsou to především:


Podrobnější informace o jednotlivých nadacích uvádíme v sekci Stipendia v České republice, kde najdete i aktuální uzávěrky pro přijímání žádostí o stipendia.

Stipendia může přiznávat také MŠMT podle programů vyhlašovaných ministrem, s přihlédnutím k závazkům z mezinárodních smluv, kterými je Česká republika vázána.

Autor článku

Lukáš Pololáník  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT