Nissan a Renault odložily po zemětřesení akvizici ruské AvtoVAZ

18.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 18. března (ČTK) - Japonská automobilka Nissan a její francouzský partner Renault odložili kvůli následkům zemětřesení rozhovory o převzetí kontroly nad ruskou společností AvtoVAZ. Uvedl to dnes ruský státní podnik Russian Technologies, který je akcionářem výrobce vozů Lada.

Aliance Renaultu s Nissanem vlastní 25 procent ruského podniku a podle Renaultu chtěla aliance zvýšit tento podíl časem na 50 procent. "Jednání se pro teď kvůli událostem v Japonsku odročila," uvedla Russian Technologies.

Nissan měl převzít deset procent AvtoVAZ, a to od Russian Technologies a moskevské banky Troika Dialog. Podle analytiků japonský podnik od svých plánů ustoupil, aby se mohl plně věnovat řešení domácích potíží v Japonsku. Předpokládá se, že se firmy k jednáním vrátí.

Nissan zastavil v Japonsku výrobu ve třech ze čtyř montážních závodů po zemětřesení, které si vyžádalo tisíce mrtvých a způsobilo škody za miliardy dolarů. Podnik vyrábí v Japonsku 23 procent své produkce a podle odhadu analytiků z Goldman Sachs ho jednodenní ztráta výroby připraví o zisk dvou miliard jenů (426 milionů Kč), napsala agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK