MF chce zrušit čtvrtinu daňových výjimek,rozpočet získá 15 mld.Kč

21.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. března (ČTK) - Ministerstvo financí plánuje v rámci daňové reformy zrušit zhruba čtvrtinu z celkových 118 výjimek. Samotný tento krok by nakonec po uskutečnění všech změn měl do rozpočtu přinést zhruba 15 miliard korun. Vyplývá to z materiálu zveřejněného ministerstvem na internetu. Naopak zavedení zaměstnaneckého paušálu podle MF přijde státní rozpočet na zhruba 13 miliard korun ročně.

Zaniknout by mělo nejen osvobození od daně u stravenek nebo režijních jízdenek, ale například i u příspěvku na výstroj nebo výsluh u ozbrojených složek. Skončit by měl i odpočet od daně u příspěvku odborům. Kvůli chystaným změnám daňového zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů se již začaly ozývat některé odborové svazy, například Asociace samostatných odborů připouští svolání generální stávky. U firem MF navrhuje zrušit například osvobození z příjmu u loterijních firem nebo zrušit investiční pobídky.

V případě zdanění fyzických osob úřad uvádí celkem 68 výjimek, z nichž by mělo být zrušeno celkem 22. U firem je to 50 výjimek, přičemž zrušit jich MF navrhuje sedm. Jejich rušení souvisí s představenou daňovou reformou, která má podle MF za úkol celý daňový systém zjednodušit.

Ministerstvo chce v rámci reformy zrušit koncept superhrubé mzdy se sazbou 15 procent a nová sazba daně by měla být počítána z hrubé mzdy a činit 19 procent. Firmám by výše daně měla zůstat na 19 procentech. Ministerstvo počítá s účinností změn od roku 2013.

Ukončení daňového zvýhodnění u nejdiskutovanějších benefitů MF odůvodňuje tím, že neexistuje žádný sociální ani ekonomický důvod, aby uvedené příjmy nepodléhaly zdanění. Jako náhradu za to MF chce zavést zaměstnanecký paušál ve výši 3000 korun ročně. Ten by měl zohledňovat výdaje například na dopravu do práce nebo ošacení a nahradit právě daňová zvýhodnění.

Zavedení paušálu přijde rozpočet zhruba na 13 miliard korun ročně. "To odpovídá úsporám z rušených výjimek u fyzických osob. Dodatečný výnos tak stát vrátí zpět do systému," uvedl Jakub Haas z tiskového oddělení ministerstva financí.

"Zaměstnanecký paušál představuje koncepční vylepšení systému. Nahradí-li zvýhodnění stravenek a režijních jízdenek, umožní čerpat zvýhodnění všem zaměstnancům bez rozdílu. V tomto bodě tak dojde k rovnému daňovému zacházení se všemi zaměstnanci. Zároveň opticky sblíží daňovou situaci zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných," uvedl analytik PricewaterhouseCoopers Zdeněk Hrdlička.

Naopak podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka je zavedení zaměstnaneckého paušálu zvláštní komplikací daňového systému. "Místo toho stačilo zvýšit slevu na dani na poplatníka o 47,5 koruny a nezavádět další prvek do daňového systému," uvedl.

Dalším diskutovaným zvýhodněním je odpočet úroků z hypotéky nebo úvěru ze stavebního spoření. MF je v návrhu nehodlá ihned rušit, ale plánuje jeho postupné utlumení. Odpočet by se měl snížit na 150.000 korun ročně ze současných 300.000 korun. Pro nové smlouvy uzavřené od roku 2012 by nebyl odpočet vůbec možný.

V případě firem osvobození příjmů z loterií podle MF zjednoduší systém, navíc to dopadne pouze na vlastníky společností provozujících hazard. Zrušeno by mělo být i osvobození příjmů plynoucích dlužníkovi při reorganizaci. Podle MF bylo toto opatření nevýhodné, protože při vykazování daňové ztráty si firmy nemohou při osvobození tuto ztrátu odečíst od základu daně. MF chce také zrušit osvobození od daně pro veřejná nezisková ústavní zdravotnická zařízení, protože současný stav je pro ostatní poskytovatele zdravotní péče nerovný.

Řadu výjimek MF nenavrhuje podle dřívějšího vyjádření zrušit z toho důvodu, že by to mohlo přinést vyšší náklady na správu daní než dosud. Zároveň ministr financí Miroslav Kalousek upozornil, že mezi daňovými výjimkami zůstanou položky, které jsou prioritou vlády. Těmi jsou podpora vlastního bydlení, podpora altruismu, podpora zajištění ve stáří, podpora vědy a výzkumu, daňové zvýhodnění na dítě a výdajové paušály.

Železniční odboráři přitom zvažují kvůli návrhu na zdanění režijních jízdenek stávku. O případné stávce by se mělo rozhodnout na sjezdu k programové konferenci Odborového sdružení železničářů (OSŽ) 17. května.

Možnost svolání generální stávky kvůli danění zaměstnaneckých benefitů už v neděli v České televizi připustil předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek. Naopak předseda největší odborové organizace Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil v současné chvíli o stávce neuvažuje. Podle něj musí nejdříve makroekonomové ČMKOS posoudit konkrétní návrhy ministra Kalouska.

Proti rušení daňového zvýhodnění stravenek se postavila Asociace hotelů a restaurací České republiky, která iniciovala kvůli tomu i petici. "Pro restaurace stravenky znamenají významnou část tržeb, která by byla zrušením tohoto benefitu ohrožena. Petici podepsalo již od října 2010 přes 6000 restaurací," uvedl již dříve generální sekretář asociace Václav Stárek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK