Škola techniky v rámci projektu „To je věda, seznamte se“

23.03.2011 | , UJEP
STUDENT


Ve dnech 23.-27. března 2011 proběhne v laboratořích a dílnách Fakulty výrobních technologií a managementu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem akce s názvem Škola techniky, která je součástí Teen Age University jakožto klíčové aktivity v rámci projektu „To je věda, seznamte se“ podpora systematické práce s žáky a studenty v oblasti vědy, výzkumu a vývoje CZ.1.07/2.3.00/09.0121.

Jedná se o pásmo kurzů v oblasti vědy a techniky, kde se žáci seznámí poutavou formou se základní problematikou vybraných kapitol z techniky, mají možnost vyzkoušet si některé technologie a seznámit se s možnostmi směřování jednoduchého výzkumu. Pásmo je zaměřeno do pěti kurzů s názvy „Technologie zpracování kovů“, „Elektronické obvody“, „Svět mikrostruktury a makrostruktury dřeva“, „Fotografické techniky“ a „Reaktivní motory a jejich využití“. Kurzy budou probíhat v laboratorně-dílenském komplexu fakulty v ulici Za Válcovnou v pěti dnech. Během pásma se žáci ve všech kurzech vystřídají a pravidlem je, že si z každého kurzu odnesou vlastní výrobek například v podobě modelu rakety, elektronické konstrukce, výrobku ze dřeva apod.

Na Školu techniky navazuje jednoduchý výzkum, šetření, dotazování a zkoušení tak, aby si žáci osvojili základy vědecké práce. Garanti kurzů poskytují žákům základní informace a témata ke zpracování, během výzkumné práce žáků budou k dispozici konzultační setkání. Během těchto setkání žáci mohou získat potřebné instrukce, rady a zpětnou vazbu pro svou další práci, využijí techniku a zázemí laboratoří fakulty. Završením výzkumu je žákovská konference, kde budou předvedeny výsledky jejich zkoumání.

Tato akce si klade za cíl na jedné straně žákům základních a středních škol přiblížit studium na univerzitě, seznámit je s principy vědecké práce, na druhé pak populární a zábavnou formou motivovat ke studiu technicky zaměřených oborů.

Autor článku