Od ERASMU k AIESEC: jak se zakládá pobočka mezinárodní organizace

25.03.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Cennou komoditou současné doby je pracovní zkušenost, problémem je, kde má student takovou praxi získat. Navíc získat takovou praxi, která podpoří studentovy studijní znalosti a bude mu vhodným a hlavně žádaným doplňkem studia.

V současné době se na studenty vysokých škol a nejen na ně, prakticky na všechny studenty, valí tuny varování o špatném výhledu na jejich budoucnost. Varování se týkají problematiky malého uplatnění absolventů středních a vysokých škol na trhu práce. Cennou komoditou současné doby je pracovní zkušenost, problémem je, kde má student takovou praxi získat. Navíc získat takovou praxi, která podpoří studentovy studijní znalosti a bude mu vhodným a hlavně žádaným doplňkem studia.


Od ERASMUS k AIESEC


Jednoduchou cestou zvýšit své uplatnění na pracovním trhu je určitě zahraniční pobyt. Já jsem vyjel do Rakouska v rámci programu ERASMUS. Program je určitě výbornou příležitostí, jak si okusit život v zahraničí a hlavně dává možnost studovat na jiné univerzitě prakticky zdarma. Přeci jen se nejedná o praxi pracovní. Je však dobrým odrazovým můstkem k dalším aktivitám a hlavně k přípravě pro absolvování stáže pracovního charakteru.

Proto jsem se po návratu ze stáže začal zajímat o další možnosti, které student má. Narazil jsem na studentskou organizaci AIESEC, která hledala studenty z Univerzity Hradec Králové, kteří by jí pomohli se zakládáním pobočky této organizace na univerzitě. Zjistil, že organizace nabízí právě to, co jsem hledal, a tak jsem neváhal ani vteřinu a přihlásil se.

Naskytla se mi ohromná možnost nastartovat na naší univerzitě skutečně něco užitečného. AIESEC je organizace, která umožňuje studentům podpořit jejich teoretické znalosti z univerzity v praxi! Tudíž je skvělým mezičlánkem mezi vysokou školou a nástupem do zaměstnání. Věděl, jsem, že pokud se mi podaří organizaci na univerzitě založit, pomohu tím nejen samotným studentům, ale i univerzitě, které tak zvýším jejich prestiž, jelikož zvýším kvalitu jejich studentů. Navíc podpořím úroveň občanské společnosti a kultury v celém městě, jelikož AIESEC spolupracuje s velkým spektrem partnerů, od subjektů státní správy, neziskové organizace, střední školy po subjekty z firemního prostředí.


První krok v zakládání nové pobočky: zahraniční praxe v Turecku


K takovému stavu však byla cesta ještě hodně dlouhá, nejdříve jsem musel získat hlubší znalost organizace, kterou chci zakládat. Potřeboval jsem i zkušenost s hlavním produktem, který AIESEC nabízí, zahraniční pracovní stáž! Proto jsem vyjel na stáž do Turecka, kde jsem pracoval v oddělení Evropské unie a vnějších vztahů radnice v Izmiru. Pracoval jsem zde s dalšími studenty z Polska a Velké Británie a společně jsme tvořili projekt, který byl financován v rámci programu YOUTH IN ACTION a byl vypsán Evropskou unií. Volné chvíle jsem trávil s členy tamní pobočky AIESEC a zjišťoval jsem všechny potřebné informace o organizaci.

Zahraničí stáž pro mne byla ohromnou zkušeností. Jelikož jsem byl delší dobu v mimoevropském prostoru. Měl jsem možnost poznat zblízka zcela odlišnou kulturu, která je často v Evropě prezentována ne úplně objektivně. Tato možnost mi umožnila se na mnoho věcí koukat z absolutně jiného pohledu a dovolím si tvrdit, že jsem získal jakýsi Global mindset. Měl jsem možnost reflexe naší kultury. Bylo zajímavé zjišťovat, jak je vnímám v takové zemi evropský prostor. Navíc jsem měl možnost zkusit si práci v týmu s lidmi z jiných zemí, jiných kultur, pracovních návyků, morálky. Což byla pro mne opět ohromná zkušenost, kterou bych těžko získal někde jinde. Navíc jsem měl možnost účastnit se mnoha recepcí, kde se mi dostávalo velmi milého a vlídného zacházení. Zde jsem si zas uvědomil, jak velká odpovědnost je na mě naložena, jelikož jsem nebyl pouze reprezentant sám sebe, ale reprezentoval jsem celou Českou republiku. Byl jsem v roli jakéhosi role modela, dle kterého si pak dělali lidé z Turecka obrázek o celé České republice.


Zakládání pobočky AIESEC: první krůčky


Univerzita byla stěžejním bodem pro realizaci tohoto záměru, bez její podpory by AIESEC v Hradci Králové fungovat nemohl. Je znát že i univerzita si uvědomuje, jakou příležitostí AIESEC pro studenty je. Propojuje studentskou a firemní sféru, čímž zvyšuje uplatnění svých členů na trhu práce a činí jejich profily unikátními. Těchto skutečností dosahuje nejen díky zahraničním stážím, ale i prací na projektech, které organizuje spolu se svými partnery z firemní sféry. AIESEC si lze představit jako firmu, jejíž hlavní produkt jsou zahraniční stáže, a tak je důležité zajistit chod organizace, student má možnost zkusit si velké spektrum činností počínaje marketingovou činností, personalistikou přes finance až po sjednávání a realizaci schůzek s významnými firmami a objevit tak v jaké oblasti je dobrý, která činnost ho baví a v té se dále zdokonalovat. Člověk, který stráví v AIESEC časový interval má pak jasnou představu o tom, co by v životě chtěl dělat a v čem je dobrý. Tyto nabyté zkušenosti pak může umocnit stáží v zahraničí. Čímž získá student již za dobu svého studia pracovní zkušenost!

Ale abych tomu všemu dodal konkrétnější podobu, uvedu svůj vlastní příklad, čím jsem si za své krátké působení v AIESEC prošel. Prvně jsem odjel na zahraniční stáž, o té jsem již mluvil výše, proto se o ní zde již nebudu rozepisovat. Po návratu jsem utvořil a koordinoval kampaň na nábor dalších členů, kteří by se podíleli společně se mnou na zakládání pobočky v Hradci Králové. Jednal jsem se zástupci univerzity ohledně podpory, kterou mi nejen při kampani, ale i při dalším působení AIESEC poskytnou. Účastnil jsem se několika konferencí, kde jsem měl možnost zdokonalit si své schopnosti, hlavně prezentační dovednosti, naučil jsem se základům práce s počítačovými softwary, které mi pomáhají při tvorbě kampaní. Stal jsem se hlavním marketingovým koordinátorem projektu Career Days, díky němuž získala naše pobočka důležité finanční prostředky, které nám v začátcích pomohou hlavně se vzděláním našich nových členů.


AIESEC Hradec Králové: významný hráč pro dění v celém městě


S potěšením dnes mohu říct, že se mi podařilo pobočku nastartovat tím správným směrem. Do začátků jsem získal perfektní kolegy a dnes má AIESEC v Hradci Králové 10 členů. Vidím tak, že mé počínání má smysl a těší se i zájmu u studentů. AIESEC se stal velmi významným hráčem na univerzitní půdě, který se stará o život na univerzitě. Do budoucna máme ale větší cíle, chtěli bychom se stát hráčem, který se bude starat velkou mírou o dění v celém městě. K tomuto cíli jsme získali významného partnera - Městskou knihovnu města Hradce Králové, se kterou pracujeme na projektu, který má své posluchače seznámit s exotickými kulturami. Jednáme však i o partnerství s firmami, které projevily zájem s naší organizací spolupracovat. Do budoucna si přeji, aby se všechny naše cíle vyplnily a AIESEC v Hradci Králové se stal významný hráčem, který pomůže studentům zvýšit svůj potenciál na trhu práce, městu kulturní rozmanitost a pro firmy bude významný partnerem při hledání vhodných zaměstnanců.

Autor článku

Jan Weisser

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT