Život studenta ve světě slev a výhod

30.03.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Stanete se v září či říjnu studujícím na některé ze středních či vysokých škol? Připravte se na všechny výhody, které s sebou statut studenta přináší. Pokud využíváte hromadnou dopravu, navštěvujete kulturní zařízení nebo si občas odskočíte na jídlo do fastfoodů, právě pro Vás je určen tento článek.

Střední škola je pro mnohé budoucí studenty institucí, která jim dá především odborné, ale i všeobecné vzdělání. Znamená pro ně ještě ty bezstarostné čtyři roky života, které nehodlají strávit pouze nad knihami a s kalkulačkou v ruce. Naopak ti, kteří se rozhodli stát se členy akademického světa vysoké školy, si uvědomují, co vše vyžaduje dnešní společnost, jaké námahy je k tomu zapotřebí, jaká odříkání k tomu patří. Ale stejně jako pro středoškoláka, je i pro vysokoškoláka statut studenta branou, která mu otevírá možnosti bohatých, studentských výhod, slev a benefitů.


„V.I.P.“ svět se slevovou kartou


Mnoho výhod poskytuje studentovi některá ze slevových karet, které mnohdy platí i v zahraničí. Mezi ty nejznámější a nejvyužívanější patří:

  • ISIC - je jediný celosvětově uznávaný doklad prokazující status studenta střední, vyšší odborné nebo vysoké školy a vybraných jednoletých pomaturitních studijních oborů. Průkaz vydává společnost GTS Alive, která vydává také karty ALIVE (viz níže). Mezi více než 42 tis. slev po celém světě, které tento průkaz nabízí, patří např. slevy na cestovní pojištění, vstupné na festivaly, permanentky, letenky, ubytování, nákupy nebo stravování. Velká většina vysokých škol a univerzit v ČR uznala a vystavuje ISIC kartu jako oficiální průkaz studenta univerzity.
  • ALIVE - je mezinárodní karta určená pro mladé lidi, jejichž věková hranice nepřesáhla 26 let. Karta je platná ve více jak 50 zemích světa a nabízí slevy a výhody v oblasti dopravy (zvláštní tarify letenek, lodní a autobusová doprava), v ubytování a stravování, slevy v oblasti kultury (vstupy do kulturních památek, muzeí a galerií), dále ve sportovních zařízení nebo klubech.
  • EURO 26 Student – tento mezinárodní identifikační průkaz pro mladé studenty nabízí v 38 zemích Evropy široké spektrum slev a výhod při poznávání ČR. Její držitelé ušetří při cestování, kulturním i sportovním vyžití, stravování, ubytování, v obchodech nebo také získají časopis "Karta v ČR" (zajímavost ze světa cestování, kultury, soutěží, mezinárodních akcí,…).
  • IYHF - Tento průkaz opravňují k ubytování v síti mládežnických ubytoven a hostelů. Jedná se o největší a nejzkušenější síť hostelů, která všem cestovatelům nabízí cenově výhodné ubytování ve více než 4 200 ubytoven po celém světě. V některých státech jsou poskytovány na tyto průkazy slevy i v dopravě a na vstupném do kulturních a historických objektů.


Vlakem či autobusem za studentské jízdné


Asi nejvyužívanější a nejoblíbenější slevou mezi studenty, která mnohdy ušetří nemalé částky jejich rozpočtu, je zvýhodněné jízdné. Ať už využívají autobusové dopravy, vlakové dopravy, hromadné či dálkové, všude je pro studenty připravena nabídka studentských tarifů a výhod. Abyste neplatili plnou částku a využili tak slevy na lístek, budete k tomu potřebovat tzv. Žákovský průkaz.

  • Žákovský průkaz - je vystavován pro cesty ze zastávky v místě vašeho bydliště, do stanice nejblíže ke škole. Ušetří Vám na jednom lístku desetikoruny až stokoruny. Je určen pro studenty od 15 do 26 let (existují však i průkazy do 15 let), kteří dojíždí do školy mimoměstskou dopravou (autobusem nebo vlakem). Žáci a studenti mohou jezdit se slevou po celou dobu školního (akademického) roku (1. září – 30. června). Neplatí tedy o letních prázdninách.

Většina vysokých a středních škol se nachází ve větších městech, kde dopravní podniky provozují městskou hromadnou dopravu (autobusy, tramvaje, metro,…). Studenti představují významnou část zákazníků těchto podniků, proto jsou pro ně připraveny slevy na jízdném v podobě časových, zónových nebo kombinovaných jízdenek. Většina „poctivých“ studentů využívá možnosti zvýhodněného jízdného při pořízení tzv. „lítačky“, tedy průkazu integrované dopravy daného města (např. OPENCARD na území města Prahy).


Stravování a kultura? Student skoro vždy se slevou


Pro společnosti jako McDonald's, Subway nebo KFC jsou studenti velmi atraktivní cílovou skupinou. Standartní, zvýhodněné nabídky kombinací jídel doplňují v dnešní době i služby typu wi-fi internetového připojení nebo denního tisku k nahlédnutí. U většiny těchto restaurací se studenti, k získání slevy, prokazují kartou ISIC (viz. výše).

Jako významnou skupinu svých návštěvníků považují studenty také provozovatelé kin. Proto i oni nezůstávají pozadu a studentům vysokých a středních škol (držitelům ISIC karty), poskytují zvýhodněnou cenu na každou zakoupenou vstupenku. U jakých dalších kulturních zařízení mohou studenti počítat se slevou (většinou 50 % na vstupném)?

  • Muzeum (technické, městské, umělecké,…)
  • Hrady a zámky (Špilberk, Pernštejn, Telč, Grabštejn,…)
  • Divadlo (Strašnické, Archa, Národní,…)
  • Hudební festivaly (Rock for People, Pleasure Island, Sázavafest,…)


U banky máte dveře vždy otevřené


Banky mají již od samého začátku o studenty obrovský zájem, proto jsou studentské účty u většiny z nich považovány za „zvláštní“ bankovní produkt. O ten pečují s velkým zájmem a snaží se poskytovat ty nejlepší nabídky. Asi nejvíce atraktivní skupinou jsou vysokoškoláci, u kterých lze předpokládat, že po dostudování se pro banku stanou perspektivními klienty. Vše samozřejmě závisí na spokojenosti studenta s konkrétním účtem, a službami s ním spojenými, již v průběhu studia. Proto se bankovní instituce o tyto klienty téměř „rvou“ a předhánějí, kdo z nich nabídne lepší produkt. V následující tabulce jsou uvedeny 3 vybrané banky v ČR a jejich nabídky studentských kont.

Banka Název účtu Založení a vedení účtu Cílová skupina Platební karta Kontokorent
ČS a.s. * ČS Student Zdarma 15 – 30 let Visa Classic 25 000,- Kč
KB a.s. ** G2 Zdarma 15 – 30 let Maestro 20 000,- Kč
ČSOB a.s. *** Studentské konto Plus Zdarma 15 – 28 let Visa Classic 20 000,- Kč

*V základním balíčku získáte odměny za platbu kartou, výběr z bankomatů ČS zdarma, SERVIS 24 – tel. a internetové bankovnictví, aj.
**V základním balíčku získáte všechny příchozí transakce zdarma, mobilní a internetové bankovnictví, bonus za vlastnictví karty ISIC, aj.
***V základním balíčku získáte elektronické bankovnictví, neomezený počet zpráv o pohybu na účtu, výběr z bankomatů ČSOB zdarma, aj.

Studium, ať už na střední nebo vysoké škole, bylo v minulosti vždy důležité. Ne jinak tomu je i dnes, v moderní a znalostní společnosti. V současné době se klade na vzdělání a samotné studium velký důraz. Mnohé podniky a instituce stojí o kvalifikovanou pracovní sílu, proto z jejich rozpočtů jdou nemalé částky právě na poskytnutí benefitů studentům. Buďte i vy jedním z těch, kteří výše uvedených výhod využívají ve všech oblastech svého každodenního života. Je z čeho vybírat…

Autor článku

Lukáš Hanžl  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT