Software zdarma pro studenty umění a médií

01.04.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Studujete mediální či umělecké obory a rádi byste v odvětví vytvořili nějakou vlastní práci, třeba hraný či animovaný film, reklamu nebo grafiku? Nabídneme vám seznam freeware programů, které vám to umožní a usnadní vaše studium.


Natočené video


Záznam, který jste natočili a chcete zpracovat – nastříhat, zpomalit či zrychlit, upravit na černobílý či jinak – můžete poměrně snadno upravovat v množství programů. Pokud používáte operační systém Windows, je možné si ze stránek Microsoftu zdarma stáhnout Movie Maker – jeden z nejjednodušších programů pro správu videa, v němž můžete třeba zajímavý trailer nebo reklamní video vytvořit i pouze z fotografií tak, aby v něm byl dostatek pohybu a změny, takže nebude ani v nejmenším připomínat pouhou prezentaci. Podobné věci umí Avidemux, Video Edit Master, VideoThang a mnoho dalších programů ke stažení zadarmo, které fungují na různých operačních systémech.

U komerčního SW pro pokročilou úpravu videa můžete využít trialy – Adobe Premiere, Aurora Media Workshop, Pinnacle Studio a jiné.


Animovaný film


V této oblasti existuje nepřeberné množství volně dostupných programů, v nichž se dá vytvořit i skutečně profesionální animace. Blender 3D je vhodný zejména pro obličeje a postavy, například krajiny a osvětlení se dají realističtěji vytvořit v jiných programech.

Můžete zkusit openFX, trueSpace, anim8r, který patří mezi nejjednodušší na ovládání, DAZ Studio, Carrara Studio či gMax. Většina z těchto programů bývala placená a dnes je freeware, případně jsou zdarma dostupné pouze starší nebo základní verze a za pluginy či novější release se platí. Vyplatí se vyzkoušet několik různých programů, než zjistíte, který nejlépe vyhovuje vašim schopnostem a potřebám. Některé z nich jsou složitější a plnohodnotná práce s nimi vyžaduje získání větších zkušeností s animací.

Pakliže chcete vytvářet pouze jednoduché, krátké 2D animace v GIF, postačí k tomu například trial Zoner GIF Animatoru nebo freeware programy Falco GIF Animator, Movies 13 či GiftedMotion.


Grafika, ilustrace a design


Chcete-li vytvářet vlastní grafiku či upravovat fotografie ve větším stylu než s Windows Picture Managerem, Malováním a podobným softwarem a nemáte peníze na drahé programy jako Adobe Photoshop, nezoufejte. Kvalitní produkty se dají stvořit i jinak – můžete využít třeba slavný bitmapový editor GIMP, Photobie na úpravu fotografií a obrázků, CleanSkinFX pro portréty, HyperShot pro vizualizaci 3D objektů a mnohé další programy; pro každou oblast grafiky, designu a tisku najdete nějaký software zdarma.

Pokud potřebujete komerční software, ale stačí vám ho mít na kratší dobu, můžete si stáhnout trial – nabízí ho jak Adobe Photoshop, tak Zoner Callisto, Logo Design Studio, Adobe Illustrator a naprostá většina dalších podobných programů.

Ať už pracujete s jakýmkoli druhem multimédií, pro jednodušší studentské projekty vám programy dostupné zdarma bezpochyby postačí. Pokud se vrháte do vod složitějších animací či grafiky, můžete nejprve alespoň vyzkoušet nepřeberné množství trialů.

Autor článku

Julie Nováková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT