Šest tipů jak ušetřit za jídlo

04.04.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Peníze, peníze a zase ty peníze. Žádný student se po dobu svého studia nevyhne chvilkám, kdy musí přemýšlet o svých výdajích. Jak ušetřit s pomocí karty ISIC už jste se mohli dočíst v několika článcích. Studentský život dokáže být nákladný v mnoha ohledech, jen to základní - jídlo - ukousne poměrně velkou část z rozpočtu.

Ceny potravin nepřetržitě rostou a výhledově tomu nebude jinak. Ani ceny těch nejobyčejnějších jídel dnes nejsou zanedbatelné a člověk jednoduše něco jíst musí. Na mnohé studenty působí tíživá situace tak, že začnou jíst méně nebo nepravidelně. Při troše snahy a přemýšlení však lze zařídit, aby bylo co jíst a ještě to bylo relativně zdravé.


1) Plánování


O tom, co budete celý týden jíst, přemýšlejte. Zabere to maximálně deset minut a při nákupech značně ulehčí. Napište si nákupní seznam, kterého se v obchodě držte – nenakupíte tak zbytečnosti navíc. Hodí se také nakupovat v menších obchodech maloměstského typu – sortiment není tak široký a nečeká na vás tolik lákadel, navíc to většinou zabere méně času, než brouzdání po supermarketu a stání v dlouhých frontách.


2) Rodinná balení


I když momentálně nakupujete jen pro sebe, nevzdávejte se výhodných rodinných balení. Pokud jde o potraviny, které se rychle kazí a je nutné je zpracovat, dohodněte se se spolubydlícími a na velké balení se složte, nebo vše zpracujete najednou a rozdělte do krabiček – o večeři na několik dní je vystaráno.


3) Neodmítejte jídlo od maminky


Nějaká ta krabička zabalená v neděli večer přijde v pondělí k chuti. Ať už to bude poctivé domácí jídlo nebo zeleninový salát – využijte to. Domácí jídlo na koleji ani v restauraci neseženete a taková čerstvá zelenina také není k zahození, zvlášť při její značně přemrštěné ceně, krátké trvanlivosti a občas poměrně zdlouhavé přípravě. Pozor také na restaurace, časté stravování v nich se může dost prodražit, ačkoli to možná není na první pohled znát.


4) Studentské nabídky


Na internetu najdete aktuální nabídku slev pro studenty v různých zařízeních s občerstvením. Takové jídlo se sice brzo přejí, občas se ale také hodí jako vybočení ze stereotypu. Známé řetězce s fastfoodem také čas od času nabídnou něco výhodného – McDonald’s a jeho nákupy za 20-30Kč už jsou stálicí a pokud to nepřeženete s množstvím, není třeba se bát, že moc utratíte a jíte extrémně nezdravě. Na většině škol se také prodávají dotované bagety, oblíbená to strava studentů. Ačkoli se dají sehnat i za cenu kolem třiceti korun, nejsou zrovna nejzdravější. Čerstvé obložené pečivo je na tom v tomto ohledu lépe a je navíc mnohonásobně chutnější.


5) Nakupujte levnější alternativy


Slovo alternativa nezní zrovna dobře, v tomto případě však nejde o náhražky. Stačí se podívat na pečivo – rohlík za korunu padesát, nebo kaiserku za pět? Klasické pečivo je nejen levnější, protože se řetězce s potravinami předhání, který nabídne lepší ceny, je ale také mnohem zdravější než mražené pečivo plné konzervantů, jaké v supermarketech denně dopékají a tváří se, že jde o čerstvě upečené pečivo. Zajímavou možností je obhlédnout terén a zjistit si, které obchody ve vašem okolí prodávají potraviny před zavírací dobou za snížené ceny. Může se to týkat například lahůdkářství a pekařství, mezi to nejlepší pak patří třeba pečená kuřata z Tesca prodávaná před koncem otevírací doby za méně než polovičku.


6) Konzervy


I plechovky s konzervovanými jídly patří mezi studentské stálice, není však třeba se bát. Za pár korun lze dnes nakoupit ne jenom lančmít pochybného původu, ale i krájená rajčata s bylinkami, čočku, cizrnu, polévky, omáčky a další jídla, která se pohodlně vejdou do dvaceti korun. Skvělý vynález je také termoska – kávu nebo čaj uvařený ráno na koleji, dopoledne ve škole jako když najdete! A to za nesrovnatelně nižší cenu.

Pravidelná strava je důležitá pro zdraví i celkovou výkonnost, po cereální snídani se vám bude ve škole chtít spát nudou hned o něco méně i bez drahých energy drinků. Navíc domácí příprava jídla nezabere zdaleka tolik času, jak se může zdát, jde jen o to překonat lenost.

Autor článku

Kamila Janoušková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT