Maturita je tady!

05.04.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Před několika dny, 22. března, byly na stránkách nové maturity vyvěšeny další ilustrační testy a zadání povinných předmětů státní maturity určená k procvičení, všechny materiály jsou volně ke stažení. Oficiálně maturity už začaly, a to v pátek 1.dubna.


Studenti se smířili s osudem pokusných králíků


Přednedávnem se jednalo o hojně diskutované téma, nyní debaty nad státní maturitou utichly, přestože už to brzo propukne. Vzpurní studenti, kteří se všemi silami snažili novou podobu zkoušky odvrátit, si nejspíš uvědomili, že státním maturitám se nevyhnou a raději než neustálému stěžování se nejspíš začali věnovat přípravě. O to překvapivější bylo, že se ministr školství Josef Dobeš na konci března nechal slyšet, že státní maturity už nic nemůže ohrozit. Konečně, několik dní před oficiálním začátkem zkoušek, mají žáci skutečnou jistotu. Raději ani nedomýšlejme, co by se stalo, kdyby snad ministr vypustil do médií informaci o tom, že maturity ohroženy jsou.


Klesne úroveň znalostí letošních maturantů?


Nebylo zbytí a letošní maturanti se s novou podobou zkoušky z dospělosti museli smířit. Někteří, zvláště pak gymnazisté a žáci prestižních středních odborných škol ale zjišťují, že letos pro ně nebude možná maturita takovou katastrofou, jak se původně mohlo zdát. Vzhledem k možnosti volby si studenti masově volí snadnější úroveň testů, a proto to pro některé bude „brnkačka“. Podle některých je ne náhodou začátek maturit spojen s aprílovým datem.

Státní maturity jsou novinkou, vysoké školy je budou zohledňovat jen okrajově, je tedy jasné, proč 86% studentů volí nižší úroveň zkoušky, přestože by mnozí měli na víc. Učitelé jsou si toho vědomi, a proto se snaží ze svých svěřenců dostat co nejvíce alespoň ve školní profilové části zkoušky. Navíc se v letošním roce jedná o takzvanou náběhovou fázi, pravidla tudíž nejsou tak striktní jako budou v příštích letech a žáci se nejspíš mohou těšit i na zvýšenou míru benevolence ze strany učitelů – pro všechny je to něco nového a neznámého. Pokud si navíc student zvolil své maturitní předměty chytře, bude zkoušen z méně předmětů, než jeho kolegové v předchozích letech, což se bezesporu vyplatí. Budoucí absolventi středních odborných učilišť s maturitou však tento názor zcela nesdílí. Otázkou tedy je, jaký vliv to bude mít na kvalitu absolventů středních škol a jejich znalosti do budoucna. Na odpověď si budeme muset pár let počkat.


Po generálce přišly ústupky


Maturitní generálka, která se konala v říjnu roku 2010, odhalila mnohé nedostatky připravované zkoušky, což bylo ostatně jejím úkolem. Problémy technické povahy se podařilo odstranit. Horší je to s mouchami, které jsou v samotných zadáních, zvláště u testů z českého jazyka existuje mnoho sporných úloh a stále se je nedaří ze zadání vymítit. Jako problém se také ukázalo nařízení, že žáci během zkoušek nesmí jíst, pít ani opouštět místnost zkoušení. Po vlně protestů se ministerstvo umoudřilo a uznalo, že několik hodin pocení se nad náročnými úlohami nějaký ten doušek přece jen zaslouží, stejně tak je tomu i s toaletou.

Strach také vzbudily výsledky generálky – celá třetina žáků neuspěla. Zvážíme-li, že při generálce měli žáci ještě skoro celý školní rok před sebou a na maturitu nanečisto se většina z nich nijak nepřipravovala, nezní výsledek nijak hrozivě. I přesto se na ministerstvu rozhodlo, že zkoušky musí být o něco snazší. Velké vize ministra Dobeše o tom, že státní maturita je tu od toho, aby oddělila zrno od plev a jejím účelem skutečně je, aby ji neudělal každý, zmizely kamsi do daleka. Můžeme jen spekulovat, jaké to s sebou přinese následky. Někdo musí být sice první a pro naši vládu bude obětí „jen“ jeden ročník, v otázce vzdělání však není anonymita na místě a mělo by být myšleno na každého jednotlivce, jehož život změny ovlivní.

Autor článku

Kamila Janoušková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT