Jak si najisto přivydělat? Brigáda na dohodu nebo příležitostná činnost

07.04.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Již je to nějaký ten pátek, co vstoupil v platnost zákon o zaměstnanosti, který ve zkratce říká, že běžná dohoda o provedení práce – DPP nám je v případě, že během studia či po ukončení školy skončíme na Úřadu Práce, vlastně úplně k ničemu! Do podpory v nezaměstnanosti – ať ještě studujete či nikoliv – se DPP prostě nezapočítává.

Ale nezoufejte, v případě, že nemáte vhodnou smlouvu, nedostanete sice ani korunu od státu, nicméně můžete začít spořit do prasátka… A podnikat!


DPP ne? DPČ ano?


DPP – Dohoda o Provedení Práce (i DoPP) je typ smlouvy k brigádě, která se vykonává nárazově, často může být bez praktického využití v rámci studovaného oboru, například studentka politologie nedostala možnost vhodné brigády v oboru, tak dělá servírku nebo to zkusí v obchodě s módou na inventuře. Protože práce nebude s největší pravděpodobností přesahovat 150 odpracovaných hodin za rok, s tím, že výše výdělku je zcela neomezená, dostane smlouvu DPP, aby za ni zaměstnavatel nemusel odvádět pojistné na zdravotní a sociální pojištění.Srážková daň 15 % z příjmu vás ale nemine (viz § 6 odst. 4 Zákona o daních z příjmů). Od ledna 2011 také platí, že se tato smlouva musí uzavřít písemně a již nestačí ústně, jako tomu bývalo dřív. Dohoda o provedení práce podléhá Zákoníku práce, výjimky oproti pracovnímu poměru uvádí § 77.

Výhody smlouvy mohou být tedy vyšší příjem, v případě, že student nemusí odvádět pojistné, například proto, že je mladší 26 let. Nevýhoda spočívá v tom, že se studentovi nepočítá žádné pracovní období provedené na tuto smlouvu ani do důchodového pojištění ani pro ÚP (pracovní úřad), takže v případě evidence na Úřadu Práce nedostane dotyčný lautr nic a pomůže mu snad jen sociálka se svým třítisícovým životním minimem. V ostatních případech vzniká povinnost platit zdravotní, případně také sociální pojištění a to osobně na finančním úřadu nebo na pojišťovně. Výše plateb zdravotního se pohybuje okolo 1000 Kč za měsíc. Sociální – nepovinné – okolo 200 Kč. V případě neplacení totiž vzniká často velký dluh na pojistném s nepříjemnými úroky a tahanicemi.

DPČ – Dohoda o Pracovní Činnosti – tak to je smlouva, která na jednu stranu usnadňuje část tuzemské byrokracie, na druhou připraví zaměstnance nejen o 15 % z jeho výdělku (daň z příjmu), ale platí se i pojistné na SZP - to znamená, že zaměstnavatel i zaměstnanec odvedou společně do státní kasičky peníze za zdravotní i sociální pojištění, ale to pouze překročí-li výplata 2000 Kč za měsíc. Na pracáku pomůže a na jakžtakž mizerný důchod také přispěje. Podmínka bývá odpracovat více než 150 hodin ročně, ale pracovní doba nepřekračuje v průměru polovinu stanovené týdenní pracovní doby, tj. 42 hodin, takže se jedná o tzv. poloviční úvazek, také VPÚ – Vedlejší Pracovní Úvazek či VPČ – Vedlejší Pracovní Činnost. Nicméně často se sem řadí také tříčtvrteční pracovní úvazek, protože se v podstatě jedná o vcelku standardní pracovní úvazek, skoro rovný hlavnímu poměru (HPP), s podstatným rozdílem, že DPČ může zaměstnavatel ze dne na den ukončit a nemusí vyplácet odstupné apod. Tato dohoda byla a je vždy písemná!


Vydělejte si vlastní příležitostnou činností!


Existuje také velmi zajímavá a lákavá možnost pro kreativní a tvůrčí, podnikavé osobnosti, které mají k dispozici využít tzv. příležitostnou činnost. Z ní se nemusí odvádět daně, jestliže výše výdělku nepřekročí ročně 20 tisíc korun a jestliže daný student již nevlastní živnostenský list, tzn., že měsíčně si můžeme přijít na dobrých 1666 či 1667 Kč, což už je velká a ocenitelná pomoc chudému studentovi! A obory, v nichž si mohu přivydělat? Tak buďto blízký obor bez rozporu se zákonem, příležitostná tvůrčí činnost, pronájem movitých věcí a nebo například zemědělská výroba, pokud není provozována podnikatelem, ale samostatně hospodařícím rolníkem… Více v zákoně § 10 odst. 3) a § 10 odst. 1 a) zákona o daních z příjmů. Další osvobozené příjmy od daní jsou uvedené v zákoně (§ 10 odst. 3)zákona o daních z příjmů) a patří sem například příjmy z prodeje rodinného domu či bytu, pokud jsme v něm měli bydliště nejméně 2 roky před prodejem.


Máte podnikatelský záměr s jistým výdělkem přes 20 000 za měsíc?


Tak jste skoro za vodou! A nic už by nemělo bránit tomu začít podnikat na sebe, tzn. založit si vlastní živnostenský list. Jde samozřejmě také znovu uplatnit příležitostnou činnost s odvodem daní státu (daní se jako ostatní příjmy a platí zde daň z příjmu), ale jestliže podnikáte ve studijním oboru a vidíte v tom budoucnost a momentální uspokojení, tak založení živnosti je jasná volba a daně odvádíte také na základě daně z příjmu (z podnikání). Už zbývá jen zařídit si živnostenský list…

Autor článku

Markéta Zajíčková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT