Výpočetní software zdarma pro studenty

08.04.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Zvláště studium přírodovědných a technických oborů může usnadnit výpočetní software – od všestranných matematických kalkulaček a software pro snadnou vizualizaci funkcí po programy specializované na výpočty proudění kapalin v chladicích přístrojích či jiným konkrétním úkolem. A to vše zdarma, aby k nim měli přístup i obvykle nepříliš majetní studenti.


Pokročilé kalkulátory


Na střední i vysoké škole využijete kalkulačku s integrovanými matematicko-fyzikálními konstantami a převodem jednotek – freeware Fast Powerful Calc. Velký „displej“ je přehledný a můžete se mezi jednotlivými výpočty snadno pohybovat.

Podobný je MultiCalc, který vám dovolí i převádět měny a má v sobě uloženy alespoň základní fyzikální rovnice, kam pak stačí jen dosadit parametry. SpeQ Mathematics umožňuje vedle počítání rovnic (a podporuje aritmetické, logické i bitové operátory) i zobrazování grafů funkcí. Opět o něco vyspělejší a vhodný hlavně pro studenty technických oborů je program IgCalc.

Mnohem pokročilejší je už Hanz Calculator, který disponuje numerickými, celočíselnými, kombinatorickými, goniometrickými, cyklometrickými, logaritmickými a mnoha dalšími funkcemi, také poskytuje grafické výstupy, je v něm navíc možno pracovat s racionálními i komplexními čísly, řešit soustavy rovnic a je ho možno programovat za pomoci pascalovské syntaxe.


Fyzika na počítači


Při studiu fyziky se bez počítačových výpočtů a modelů prakticky neobejdete. Jedním ze zdarma dostupných příslušných programů je MODAS – Modern Optical Design and Analysis Software, který umožňuje přesný design teleskopů pro různé účely a usnadňuje jejich testování. Obsahuje rozsáhlou knihovnu celých designů a čoček. V optice vůbec najdete asi největší množství volně dostupného softwaru, jmenujme třeba LaserFOAM pro výpočty množení laserových pulsů v krystalech, využívající Fourierovu metodu, MIT Photonic Bands pro počítání optických skupin v různých strukturách.

Mnoho komerčních programů můžete využívat díky multilicencím své školy (zejména MFF UK či ČVUT), mnohdy se k nim ale nedostanete z domova, přestože máte v počítači nainstalovány certifikáty rozeznávající vás jako studenta. Většina specializovaných fyzikálních programů bohužel není volně ke stažení, můžete se ale jak informovat na své škole a možnosti využívání komerčního softwaru, nebo použít matematický software sloužící nejen pro váš konkrétní obor a úkol.


Matematický software


Pro algebraické výpočty existuje celá řada freewaru: Axiom, Cadabra, Maxima s rozšířením Euler Math Toolbox, FORM, GiNaC, Java Algebra System, Macaulay2, Mathiverse Calculator, Mathomatic, SINGULAR, TRIP a jiné. Některé z nich jsou přizpůsobené speciálním funkcím (například TRIP pro hvězdnou mechaniku, čímž se dotýká i spíše fyziky než jen matematiky).

Na statistiku se hodí například ADMB, Bayesian Filtering Library, ELKI, OpenEpi (speciálně pro epidemiologická data), Ploticus, Simfit, Statistical Lab, JABS, WinBUGS a mnohé další programy zdarma.

V geometrii využijete ve dvourozměrném prostoru CaRMetal, Euklides (shareware), Geometrix, Kig, KSEG, OpenEuclide, Geoplan a jiné, pro 3D modely například Geometria a GeomSpace a pro vícedimenzionální prostor unikátní program SpaceFuncs. V matematické analýze se zase uplatní FreeMat, GNU Octave, Rlab, Scilab, Madeline, Sage, PAW, ROOT, SALOME a další software. Ať už se tedy pohybujete na poli téměř jakýchkoli přírodních věd, matematiky zejména, určitě některý z uvedených programů v budoucnu využijete.

Autor článku

Julie Nováková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT