Mladí evropští přírodovědci na Univerzitě Hradec Králové

08.04.2011 | , Univerzita Hradec Králové
STUDENT


Univerzita Hradec Králové bude v týdnu od 11. do 15. dubna 2011 jedním z hostitelů významné evropské soutěže EUSO (European Union Science Olympiad), neboli Přírodovědné olympiády zemí Evropské unie.

Jako jedni z hlavních organizátorů letošního ročníku olympiády jsou akademičtí pracovníci Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové autory a odbornými garanty fyzikální části soutěže. Univerzita Hradec Králové dále zajišťuje překlady soutěžních úloh do jazyků soutěžících zemí, v aule univerzity také proběhne 15. dubna 2011 od 17 hodin slavnostní zakončení s vyhlášením výsledků. Podíl na organizaci této akce je prestižní záležitostí, neboť se jedná o nejvýznamnější evropskou studentskou soutěž v přírodních vědách.

EUSO je multidisciplinární týmová soutěž, která integruje vědní disciplíny z oblasti přírodovědných a technických věd, zejména pak fyziku, chemii a biologii v jeden logicky propojený celek. Soutěže se účastní tříčlenné týmy studentů ve věkové kategorii do 17 let. Každý stát EU může vyslat maximálně dva soutěžní týmy. Do letošního ročníku soutěže se přihlásilo 20 států EU, Univerzita Hradec Králové tedy přivítá 120 mladých evropských přírodovědců.

Česká republika se soutěže účastní od roku 2007. V roce 2009 dosáhl český tým absolutního vítězství mezi 41 týmy, o rok později se podařilo českým studentům úspěch zopakovat. Přírodovědnou olympiádu založil v roce 2003 dr. Michael Cotter z Dublin City University, který v rámci letošního ročníku soutěže navštíví i Univerzitu Hradec Králové.

Další informace naleznete na webových stránkách http://euso2011.uhk.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: STUDENT