Jazykový certifikát vám v mnohém pomůže

11.04.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Ať už chceme nebo ne, dnešní moderní doma si žádá znalost světových jazyků, navíc schopnost dorozumět se anglicky bere většina zaměstnavatelů jako samozřejmost. I když se vás třeba hledání práce momentálně netýká, neznamená to, že byste již teď neměli přemýšlet o tom, co právě vy můžete v budoucnu potenciálnímu zaměstnavateli nabídnout.


Proč certifikát?


Dobře si vzpomínám, jak nám na střední škole jeden z našich vyučujících „tloukl“ do hlavy, abychom všechny možnosti udělat si kurz (po jehož absolvování získáme certifikát) využili. Zamysleme se, jakou cenu má hodnota certifikátu v poměru s ústním odhadem dané úrovně? V tomto článku se zaměříme na představení certifikátu z všeobecné angličtiny. Pokud vlastníte jeden z následně uváděných certifikátu, je jisté, že vaše „hodnota“ na trhu práce je oproti těm, co certifikát nemají, daleko vyšší. Certifikát Vám může nejenom otevřít dveře k vašemu vysněnému povolání, ale významný způsobem i ulehčit studium na vysoké škole.

Jaké máme certifikáty?

Setkáme se s několika druhy, podrobněji si představíme ty nejžádanější.


Cambridge ESOL


Tyto zkoušky patří mezi světově nejuznávanější kvalifikace pro studenty angličtiny. Zaměřují se na obecnou angličtinu a určují úroveň čtyř jazykových dovedností – poslech, mluvení, četbu a psaní. Rozlišujeme pět úrovní – KET, PET, FCE, CAE, CPE.

KET - Key English Test (A2)

První krok pro studenty, kteří chtějí postoupit k vyšším úrovním. KET je určen začátečníkům, kteří chtějí získat základní znalost angličtiny. Příprava asi 180 až 200 hodin výuky.

PET - Preliminary English Test (B1)

Úrovní se rovná dvou třetinám nutných znalostí pro zkoušku FCE. Vlastník certifikátu je schopný se jazykově vyrovnat s každodenní situací. Příprava asi 380 hodin výuky.

FCE - First Certificate in English (B2)

Nejrozšířenější typ cambridgeských zkoušek. Je široce uznávaný v obchodní sféře, průmyslu, na univerzitách a dalších institucích. Příprava 500 až 600 hodin výuky.

CAE - Certificate in Advanced English (C1)

Vyžaduje velmi dobrou úroveň znalosti angličtiny nejen při studiu, ale i v práci. Pro většinu britských univerzit slouží jako osvědčení způsobilosti studovat obory vyučované v angličtině.

CPE - Certificate of Proficiency in English (C2)

Představuje nejnáročnější jazykovou zkoušku, jejíž certifikát svědčí o vysoké úrovni znalostí. CPE je uznávaná mnoha institucemi a zaměstnavateli po celém světě.

IELTS - International English Language Testing System (A2 - C2)

Je mezinárodně uznávaný testovací systém, jenž hodnotí schopnost studovat nebo vzdělávat se v angličtině. Nevýhodou je, že výsledek zkoušky je platný pouze dva roky.

Nyní je možné cambridgeské zkoušky složit formou tzv. computer-based verzi testu. Zkouška se skládá na počítači a oproti klasické má několik výhod (cena, výrazné ulehčení práce, registrace i krátce před zkouškou, rychlý přístup k výsledkům).

Uznávanost certifikátů v ČR (pro rozsáhlost uvádím odkaz) http://www.britishcouncil.org/cz/czechrepublic-exams-recognition-list.xls
Termíny jazykových zkoušek (pro rozsáhlost uvádím odkaz) http://www.jazyky.com/content/view/223/


City & Guilds


Představují mezinárodně uznávané jazykové zkoušky pod záštitou jedné z nejvýznamnějších vzdělávacích a certifikačních institucí ve Velké Británii. Testují jazykové znalosti a dovednosti v kontextu přirozené jazykové komunikace potřebné pro výkon zaměstnání, studium i v každodenním životě. Zkoušku je možné složit v několika úrovních od A1 až po C2.

Oproti cambridgeským zkouškám mají City & Guilds několik výhod:

  • Termíny jsou stanoveny na základě poptávajících, a to v časově flexibilních termínech.
  • Během zkoušky je možné používat anglický výkladový slovník.
  • Písemnou a ústní zkoušku lze skládat zvlášť , jelikož se jedná o dva samostatné testy.

Škála jazykových certifikátu je velmi rozsáhlá, dále se můžeme setkat například s následujícími certifikáty:

  1. TELC (The European Language Certificate) - Evropské jazykové certifikáty
  2. SLEP (Secondary Level Proficiency English)
  3. TOEFL (Test of English as a Foreign Language)
  4. TOEIC (Test of English for International Communication)
  5. ECL (European Consortium for the Certificate of Attainment in Modern Languages)
  6. Pearson
  7. Státní jazykové zkoušky

Autor článku

Andrea Papoušková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT