Kde snadno sehnat VŠ učebnice

13.04.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Potřebujete k přednáškám učebnice, ale jsou příliš drahé nebo už je nemají v knihkupectví a z knihovny těch pár výtisků okamžitě zmizelo? Spousta se jich dá sehnat v bazarech či burzách učebnic nebo na internetu – poradíme vám, kde je dobré hledat.


Dobrý systém VŠE


Pěkně zorganizovaný má prodej a nákup použitých učebnic Vysoká škola ekonomická v Praze. Učebnice a skripta k prodeji si musíte nejprve zaregistrovat na webových stránkách burzy VŠE, pak je v pondělí či úterý donesete a ve středu a čtvrtek můžete nakupovat. Burza se koná zpravidla dvakrát ročně, v říjnu a únoru – na začátku každého semestru.


V Praze je známé místo


Z kamenných obchodů vykupujících a prodávajících skripta a učebnice je nejznámější velký antikvariát v Myslíkově ulici, který nabízí široké spektrum výukových textů pro vysoké i střední školy. Kromě nich tam můžete najít i vzácnější bibliofilie, publikace o umění, poezii, fantastiku i další. Určitě zkuste i jiné antikvariáty, v jiných městech, tento je pouze tento je pouze nejznámější a zřejmě i s největším pohybem učebnic.


Na internetu najdete leccos, ale ne na jednom místě


Spoustu učebnic můžete pořídit na webech jako Antikvariátník, Aukro, I-Bazar, Bazar, Bazoš a podobných. Nevýhoda však je, že často musíte hledat na více místech, než najdete, co hledáte – pokud to najdete. Mnoho méně dostupných a dražších učebnic tak neseženete, ať už pátráte jakkoli důkladně.


Nástěnky – užitečné, avšak neinteraktivní


Kousky, po kterých je větší poptávka, můžete dobře nalézt díky inzerátům připíchnutým na školních nástěnkách. Většinou však nejsou příliš slevené a další nevýhodou je, že člověk musí být ve správný čas na správném místě – což je například u kombinovaného a dálkového studia značný problém. Jak tedy najít správné učebnice, aniž byste se pravidelně dívali na nástěnky nebo většinou marně zkoušeli štěstí na bazarových serverech?


Pronájem učebnic se zatím příliš neujal


V jiných státech se s úspěchem setkala i možnost pronájmu učebnic přímo od vydavatele nebo knihkupce. Jedná se v zásadě o knihovní výpůjčku, s tím rozdílem, že můžete mít knihu na mnohem delší dobu a je menší pravděpodobnost, že na ni budete muset dlouho čekat.


Poslední možnost jsou pirátské e-booky


Pokud konkrétní publikaci hledáte opravdu zoufale, ale stále nemůžete nic najít, nabízí se ještě jedno řešení, byť na hraně zákona – naskenované e-booky umístěné na internet. Například jinak velmi obtížně dostupná Biochemie od Voeta & Voeta se takto dá najít celkem snadno. Naskenovaných učebnic je však stále poměrně málo.


Můžete využít jiný zdroj? Hledejte v učebnicích online


Nemusíte mít jednu konkrétní učebnici, ale jednoduše potřebujete získat určité znalosti z důvěryhodného výukového zdroje, jedno jakého? Zkuste učebnice a kurzy na internetu! Google Books nabízejí spoustu učebnic online a zcela legálně, Wikipedia přišla s projektem Open Course Library. A ačkoli samotná Wikipedia poskytuje spíše základní a někdy trochu zkreslené údaje, některé z odkazů na zdroje mohou být zájemcům o hlubší ponor do tématu velmi užitečné.

Autor článku

Julie Nováková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT