Výbor: Sazka potřebuje peníze pro zajištění běžné činnosti

13.04.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. dubna (ČTK) - Sazka naléhavě potřebuje peníze pro zajištění své běžné činnosti, sdělil dnes ČTK předseda prozatímního věřitelského výboru Josef Novotný. Prozatímní věřitelský výbor Sazky po seznámení se s dostupnými informacemi o aktuální ekonomické situaci společnosti konstatoval, že její situace je výrazně horší, než doposud uvádělo vedení loterijní firmy. Sazka je od 29. března v úpadku.

Výbor se také seznámil s nabídkou, kterou skupiny PPF a KKCG předložily členům představenstva Sazky a vyzval insolvenčního správce Josefa Cupku, aby na jejím základě zahájil kroky k zajištění úvěrového financování provozní činnosti Sazky v souladu s insolvenčním zákonem. KKCG spolu s PPF minulé pondělí nabídly, že poskytnou peníze na výplatu všech výher, včetně dlužných částek u provozovatelů loterijních a mobilních terminálů, a to v okamžiku, kdy z vedení Sazky odejde její ředitel Aleš Hušák. Sazka označila tuto nabídku za protiprávní.

Výbor vyzve generálního ředitele Sazky Aleše Hušáka, aby mu předložil principy reorganizačního plánu, který podle opakovaných vyjádření připravuje. Zejména je žádá, aby doložil, jakým způsobem zajistí potřebné finanční prostředky v průběhu přípravy reorganizačního plánu, když je prý zřejmé, že peníze na běžný provoz nemá již nyní.

Prozatímní věřitelský výbor Sazky tvoří největší věřitelé firmy, a to KKCG, Moranda, Siderius, GTECH Corporation a Česká spořitelna. Firmy Moranda a Siderius patřily podnikateli Radovanovi Vítkovi, jeho věřitelskou pozici ale převzala PPF.

Investiční skupiny Penta a E-Invest dnes oznámily, že kupují pohledávky sportovních svazů za Sazkou a nabízejí jejím akcionářům finanční podporu. "Investiční skupiny Penta a E-Invest nabízejí akcionářům Sazky finanční podporu a pomoc s cílem zachránit společnost před nepřátelským převzetím a konkurzem," uvedla Penta v tiskové zprávě.

Server Aktuálně.cz napsal, že Penta nákupem pohledávek sportovních svazů vůči Sazce získá možnost stát se členem věřitelského výboru firmy, který dění v Sazce významně ovlivňuje. Penta prý pohledávku od sportovních svazů sdružených v ČSTV přihlásí u Městského soudu v Praze v rámci insolvečního řízení. Tento dluh tvoří peníze, které Sazka měla poslat svazům v minulých letech, ale kvůli svým finančním potížím to neudělala v plné výši. "Je to naše reakce na krok PPF a KKCG," potvrdil Aktuálně.cz zdroj z Penty.

Penta a E-Invest se zároveň zavázaly, že jsou připraveny podporovat sportovní svazy částkou 300 milionů korun ročně a garantovat zachování 30procentního podílu v Sazce. Podmínkou nabídky je úspěšné uskutečnění dlužnické reorganizace Sazky v plné součinnosti mezi akcionáři Sazky, Pentou a E-Investem. Penta a E-Invest proto očekávají, že sobotní valná hromada hlavního akcionáře Sazky ČSTV přijme usnesení, ve kterém podpoří vzájemnou spolupráci s cílem zachránit společnost před nepřátelským převzetím.

S nabídkou pro sportovní svazy přišli v úterý soupeři Penty v boji o Sazku a její největší věřitelé, skupiny PPF a KKCG. Nabídly, že svazům nechají 20 procent Sazky a na sport budou posílat po dobu pěti let 200 milionů korun.

Penta tedy hodlá zvýšit svůj podíl v budoucím výboru věřitelů Sazky. Nyní se hraje o to, kdo mezi věřiteli získá rozhodující slovo. Na konci května se sejde schůze věřitelů, která rozhodne o dalším postupu v Sazce, například o tom, pod čí taktovkou a zda vůbec se odehraje reorganizace zadlužené firmy. Penta prosazuje spolu s Hušákem a skupinou E-Invest podnikatele Martina Ulčáka reorganizaci podle dlužníka (Sazky), skupiny PPF podnikatele Petra Kellnera a KKCG podnikatele Karla Komárka chtějí reorganizovat Sazku samy.

Předseda ČSTV Pavel Kořan podporuje Hušáka. ČSTV bude o víkendu na valné hromadě rozhodovat mimo jiné o postoji k loterijní společnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK