O studiích a podnikání: Jak si zařídit živnosťák?

18.04.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


V předchozím článku jste měli možnost přečíst si obecnou inspiraci k živnostenskému podnikání studentů. Obecnou proto, že většina studujících přemýšlejících o podnikání spíš už svůj plán a představu vytvořenou má… V tomto článku máte možnost podrobněji zjistit, co obnáší zařízení živnostenského listu.

V minulém článku O studiích a živnostenském podnikání - jak se připravit? jsme si představili úvod do podnikání. Výhodou podnikání v dnešní době oproti dobám minulým je tzv. „univerzální živnost“, což znamená, že není třeba vlastnit několik typů živnostenských listů (ŽL) a vychází to finančně výhodněji. Nyní ani živnostník nevlastní přímo ŽL, ale výpis ze živnostenského rejstříku. Dnes už se neřeší, zda si živnost zařídí student nebo nestudent, všichni mají stejné podmínky.


Podmínky provozování živnosti


Každá osoba, která chce provozovat živnost, musí splňovat všeobecné podmínky dané živnostenským zákonem (§ 6). Ty jsou následující:

  1. dosažení věku 18 let
  2. způsobilost k právním úkonům (hovorově řečeno svéprávnost)
  3. bezúhonnost (bezúhonnými osobami jsou osoby s čistým výpisem z Rejstříku trestů, popřípadě osoby se zápisem v Rejstříku, jimž byl za úmyslný trestný čin nesouvisející s podnikáním uložen podmíněný trest, nebo nepodmíněný trest v délce maximálně jednoho roku)

Splňujete podmínky? Směle se vydejte na úřad! Nesplňujete je? Nevěšte hlavu… Bod a) a b) můžete obejít tak, že si stanovíte svého tzv. odpovědného zástupce, který bude zodpovědný za řádný provoz živnosti a dodržování právních předpisů.


Zvolte si svou cestu podnikání


Český právní řád dává k dispozici výběr ze čtyř druhů živnosti - volné, řemeslné, vázané (všechny tři jsou živnostmi ohlašovacími) a koncesované. Nás budou pravděpodobně nejvíce zajímat volné živnosti, které nevyžadují prokazování odborné způsobilosti nebo vzdělání, to znamená, že tuto živnost může provozovat také osoba s nedokončeným základním vzděláním, která si ale vytvořila kvalitní podnikatelský plán a nechybí jí chuť do podnikání. Za tento ŽL zaplatíte 1000 Kč a podnikat můžete třeba v maloobchodní či velkoobchodní činnosti, realitách, můžete vyrábět pálenky, pěstovat zeleninu, tvořit reklamu či překládat a tlumočit. Více typů živností naleznete v příloze č. 4 živnostenského zákona a obsahuje okolo 80 oborů činností!

Kdybyste chtěli mít živnost na řemeslné práce, už budete potřebovat mít odbornou způsobilost vymezenou paragrafem 20 až 22 živnostenského zákona a budete muset splňovat zvláštní podmínky jako například vyučení v daném oboru, maturita nebo diplom z vysoké školy. Jedná se tu například o klenotníky, kováře, zámečníky, řezníky a uzenáře nebo kadeřnice či hospodské…

Také vázané živnosti požadují odbornou způsobilost a více info k nim obsahuje příloha č. 2 živnostenského zákona. Zde je potřeba mít buď vysokoškolské vzdělání a o něco nižší praxi nebo střední školu s vyšší praxí.

Koncesované živnosti se od živností ohlašovacích (volné, řemeslné a vázané) odlišují tím, že o tuto koncesi žádáme, nikoliv že ji ohlašujeme! Potřebujeme zde získat státní souhlas podle zvláštního zákona, např. od Ministerstva vnitra nebo České národní banky a týká se to například taxikářů, kteří chtějí mít vlastní taxislužbu.


Výhody a nevýhody?


Obojí podnikání na živnostenský list má… Mezi výhody patří – podnikatel nemusí shánět vysoké finanční částky potřebné pro vytvoření základního jmění na rozdíl od obchodních společností jako je například s. r. o. a také administrativa spojená se živností nebývá náročná a živnostník ji většinou zvládne sám. Nevýhoda podnikání na živnost bývá to, že člověk vystupuje jako tzv. fyzická osoba, což pro něj představuje určité riziko typu, že za podnikatelské závazky ručí celým svým majetkem a při obchodních jednáních či jednáních s bankami může přívlastek "fyzická osoba" znamenat určitou nevýhodu.


Další byrokratické povinnosti…


Nezapomeňte se ohlásit na živnostenském úřadě! Do 15 dnů obdržíte výpis ze živnostenského rejstříku (původně živnostenský list) spolu s identifikačním číslem (IČ).

Jestliže chcete okamžitě podnikat, podejte si na živnostenském úřadě zároveň přihlášku k daňové registraci, k důchodovému pojištění i ke zdravotnímu pojištění. Kdybyste ale chtěli začít až později, podejte si pouze daňovou registraci a ke zbytku se přihlašte do 8 dnů ode dne začátku podnikání.

Založte si svůj podnikatelský účet, zjistěte si, který je nejvýhodnější pro studenty! Kdybyste ale prováděli pouze hotovostní operace, bankovní účet vlastně nepotřebujete, pořád existují složenky a přes ně můžete platit zdravotní a důchodové pojištění nebo zálohy na daně – s poplatkem 20 Kč za složenku.

Účetnictví zakládáte momentem zahájení podnikatelské činnosti, vydáním první faktury. Drobný živnostník může své výdaje uplatňovat paušální částkou - o tomto záměru informuje živnostenský úřad předem a povede pouze evidenci příjmů. Nebo bude uplatňovat výdaje ve skutečné výši, povede tedy klasickou daňovou evidenci, což není zákonem přesně stanoveno, jak přesně má vypadat, ale musí posloužit ke stanovení základu daně z příjmu. Evidenci je proto možné vést jak ve speciálním účetním softwaru, tak v Excelu nebo OpenOffice.

Dále je dobré vědět, jak se chovat vůči zdravotní a sociální pojišťovně…
A že vzorů pro vedení evidence účetnictví, faktur je na internetu poměrně mnoho...


A konečně co není živnost?


Například zemědělská výroba, lesní a vodní hospodářství (blíže viz Příjmy pěstitelů), autorská činnost, nezávislá povolání dle zvláštních předpisů - spisovatel, herec, hudebník nebo činnosti, ke kterým je většinou třeba státní zkouška: advokáti, makléři, znalci, tlumočníci, psychoterapeuti, léčitelé...

Autor článku

Markéta Zajíčková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT