Životopis na míru

19.04.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Jak má vypadat Curriculum vitae? Které pracovní zkušenosti se uvádějí? Pokud chcete mít šanci na úspěch ve výběrovém řízení, je dobré sestavit originální životopis ke každé pracovní nabídce, na kterou odpovídáte.

Téma životopisu (CV) je snad až příliš často omílané, přesto stále aktuální. V tomto seriálu proto nebudeme opakovat obecné poučky a zaměříme se na nejčastější otázky studentů, s nimiž se setkáváme v rámci individuálního kariérového poradenství. Základem úspěchu při hledání práce není pouze vyhledání pozice, která uchazečovi padne. Nejdůležitějším a nejtěžším úkolem je totiž umění promítnout všechny subjektivní dojmy o tom, že se na dané místo zájemce hodí, do životopisu, a to objektivním a formálním způsobem.


Klíčem úspěchu je životopis na míru konkrétním požadavkům


Nejlepší životopis není ten, který obsahuje nejvíce let praxe, nebo jména nejvýznamnějších firem. Vyhraje ten uchazeč, který nejlépe odpovídá představám potenciálního zaměstnavatele o kandidátovi. Pokud chce mít zájemce šanci na úspěch ve výběrovém řízení, musí sestavit originální životopis ke každé pracovní nabídce, na kterou odpovídá. Neměl by posílat CV na všechny strany, ale naopak pečlivě vybírat, na kterou nabídku odpoví. Zvážit, jaké má šance na úspěch, a pak si počínat tak, jako by vsadil vše na tuto kartu. Měl by viditelně podložit svůj zájem o pracovní nabídku tím, že daný obor studuje, že s ním souvisejí i některé jeho pracovní zkušenosti, zabývá se jím i ve volném čase a tak dále.


I student může nabídnout mnoho


Po přečtení životopisu musí mít personalista pocit, že uchazeč měl dobrý důvod CV poslat a že je vhodným kandidátem. Ač se to nezdá, i student, který zatím nemá mnoho pracovních zkušeností, může nabídnout různé dovednosti a schopnosti, jen si na ně musí ve vhodné chvíli vzpomenout a správně je interpretovat. Je dobré dát si práci s volbou některých výrazů tak, aby odpovídaly úrovni požadované pozice a její náplni práce. Údaje ale musí být vždy pravdivé.

Pokud se student uchází o pracovní pozici na úrovni juniora, je velice pravděpodobné, že vhodnými kandidáty jsou právě studenti nebo absolventi s malou praxí, proto by neměl být vyřazen na základě nedostatečných zkušeností. Nevýhodou však bývá obrovská konkurence jemu podobných zájemců. Studuje-li obor, jehož se pracovní nabídka týká, pak by mohl mít větší šanci uspět. Nemá ale zdaleka vyhráno.

Příště se podíváme na to, co zvyšuje atraktivitu uchazeče a jeho životopisu u zaměstnavatele.


Studentský listČlánek vyšel na serveru iList.cz, jehož obsah tvoří měsíčník Studentský list. SL je nezávislý měsíčník studentů Vysoké školy ekonomické v Praze.

Autor článku

Lenka Dvořáčková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT