Šest tipů jak si vylepšit angličtinu ještě dnes

20.07.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


“Ne, chtějí tam angličtinu.” Odpověď, kterou slýchávám poměrně často na otázku “Napsal/a jsi už na tu brigádu?” Jak to změnit na “Ano, napsal/a”? Nic není nemožné a najít si každý den byť jen 10 minut pro zlepšení vaší angličtiny, není úkol hodný agenta FBI.

Pamatuji si na jeden z mých prvních dnů na jazykové škole, kdy nám náš učitel říkal něco ve smyslu „Nestačí zapnout mozek na angličtinu pouze během výuky a po vyučování odejít a vypnout. Musíte prostě co nejvíce myslet anglicky.“ To znamená číst knížky, poslouchat různá CD, sledovat videa, překládat články a další.

Na následujících řádcích uvádím tipy, které mám osvědčené, a vězte, že vám pomohou a už po několika týdnech pocítíte rozdíl oproti vaší dosavadní úrovni.


1) Pen-friend


Registrace na pen-friend zabere pouze několik minut. Sami si můžete určit, komu napíšete. Na výběr mate hned z několika kritérií: země (od A až po Z), věk (0-100), jazyk, pohlaví. I když si třeba ze začátku budete hodně slovíček překládat, nenechte se tím odradit! Postupem času zjistíte, že slovník používáte čím dál tím méně a méně.

Výhoda:
Získáte bohatší slovní zásobu, naučíte se používat slova správně v kontextu věty, poznáte jinou kulturu, budete mít kamarády po celém světě. Registraci je možno provést na odkazu http://www.aj.cz/penfriends/


2) Nahrávky - mp3


Doporučuji knihy s přiloženým CD od projektu nakladatelství Angličtina.com, který se od roku 1999 systematicky věnuje tvorbě multimediálních výukových programů. Partnerem pro publikační činnost se stalo nakladatelství Computer Press.

Výhoda:
Angličtinu se učíte kdykoliv a kdekoliv. Proč si nezkrátit čas v tramvaji nebo mezi jednotlivými předměty ve škole? Využívejte svůj čas efektivně! Knihy s CD je možné zakoupit na adrese http://knihy.cpress.cz/


3) On-line výuka zdarma s Lidé.cz


Učte se anglicky zábavnou formou! Po spuštění na vás čeká vstupní test, který vás dle vaší úrovně zařadí do levelu výuky odpovídajícího vašim znalostem, takže se nemusíte zdržovat tím, co už umíte.

Čeká na vás:

  • 400 hodin zábavné výuky
  • 5 úrovní (začátečníci až pokročilí)
  • 1 489 interaktivních cvičení a testů
  • Nahrávky od rodilých mluvčích

Výhoda:
Zábavná forma výuky, která je zdarma. Začněte ještě dnes na ttp://vyuka.lide.cz/home.aspx


4) Knížky


Možnost: koupit, vypůjčit si v knihovně případně, stáhnout například z ulozto.cz. Doporučuji zjednodušenou četbu tzv. graded readers od Oxford Bookworms LEVEL TESTS. Je možné vybrat si mezi sedmi úrovněmi obtížnosti, přičemž nakladatelství Oxford nabízí na svých stránkách několik testů, díky kterým budete mít lepší představu, po které úrovni knihy sáhnout a vyhnete se tak špatné koupi.

Testy naleznete na http://www.oup.com/elt/global/products/bookwormsleveltest/ Další literaturu najdete na http://knihy.cpress.cz/

Výhoda:
Učit se můžete kdykoliv a kdekoliv.


5) On-line výuka – články, vtipy, nahrávky, gramatika


Na internetu je spousta různých stránek s angličtinou, uvádím nejosvědčenější:

http://www.englishcentral.com/watch
Tato stránka je naprosto úžasná! Vězte, že vás uchvátí jen co se načte. Najdete tu spoustu videí, u kterých se vám nejenom zobrazují titulky, ale video si můžete kdykoliv zastavit, přehrát jednotlivá slova a zjistit jejich význam. Za naprostou třešničku na dortu považuji hodnocení úrovně vaší výslovnosti – sami vidíte, jak se zlepšujete.

http://www.anglictina.com/
Portál budovaný týmem lektorů, na kterém naleznete:

  • slovíčko/frázi/výrok/předložku týdne
  • spoustu zábavných interaktivních cvičení
  • gramatiku
  • „funny zónu“

www.helpforenglish.cz
http://www.bbc.com/
http://www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish/
http://www.bbc.co.uk/czech/learningenglish/

Výhoda:
Vše je zdarma, rychle dostupné.


6) Angličtina smskovou formou


Za 5 Kč denně obdržíte 3 slovíčka + 3 fráze denně, na konci týdne na vás čeká test. Za měsíc budete bohatší o 180 slov a frází, za rok znáte již přes 2000 slov a frází. Navíc vám bude zasílána v mailu MP3 s výslovností zasílaných slov a frází, která jsou součásti SMS kurzu zdarma.

Tento osobní pokrok Vám v oblasti slovní zásoby zajistí výrazné zvýšení komunikačních schopností až o 50%, zvýšení schopnosti rozumět až o 80% a 100%. Vybrat si můžete hned z několika modulů: Angličtina pro začátečníkyangličtina pro velmi pokročilé (Cambridge C1).

Pro zahájení výuky se podívejte na http://www.smsjazyky.cz/

S podobným projektem začala i společnost O2: http://prakticke.o2active.cz/mobileservice.aspx?id=prakticke-do-mobilu-anglictina Cena za každou přijatou sms je 3 Kč, avšak neuvádí se, kolik frází denně obdržíte a další porobnosti.

Výhoda:
Zábavná forma výuky, nemusíte nikam chodit, jelikož telefon máte vždy při sobě.

Autor článku

Andrea Papoušková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT