Jak vycházet se spolubydlícími

22.04.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Střední i vysoké vzdělání pro mnoho studentů znamená nutnost odstěhovat se z domova na internát či kolej. Každý o sobě jistě ví, jak dovede vycházet s ostatními, a zda je bydlení s někým neznámým pro něj to pravé. Ačkoli představa bydlení s někým úplně cizím může vypadat děsivě, nemusí se vždy jednat o úplnou katastrofu, zvlášť když se člověk drží určitých pravidel.

Není nic horšího, než ocitnout se v novém prostředí, plný obav a ještě se muset zabývat nepřizpůsobivými spolubydlícími. I když nový člověk, se kterým budete sdílet společné prostory, není nevychovaný ignorant, můžete si časem začít lézt na nervy, zvlášť pokud nepatříte zrovna mezi šťastlivce, kteří vyjdou takřka s každým. Každá neshoda má dvě stránky, zkuste proto příště řešit situaci z více úhlů pohledu.

  • Pokud hledáte jako student bydlení v některém z univerzitních měst, můžete využít databázi Bydlení pro studenty.  Obsahuje aktuální nabídky ubytování cenově dostupného studentům.


Buďte milí, ostatní to ocení


Přátelské chování. Je-li váš spolubydlící morous a radši před vámi prchá, jen co zaslechne otevírání dveří, není to nic příjemného, i když by mohl dělat daleko horší věci. Nenechte si jeho chování líbit a rozhodně nebuďte jako on, přestože na to máte chuť. Buďte přátelští, snažte se s ním prohodit alespoň pár slov co nejčastěji, hlasitě a jasně ho zdravte, buďte milí, i když nemáte zrovna náladu. Je možné, že je jen stydlivý a když mu ukážete, že se vás nemusí bát, mohou se z vás stát dobří přátelé. Co nejrychleji si také zapamatujte jména, lidé tak poznají, že vám na nich záleží. Ale pozor! Příliš mnoho konverzace může ostatní rušit, otravovat nebo zdržovat, je lepší držet se na uzdě. Je až s podivem, kolik dokáže každodenní vřelý pozdrav připsat plusových bodů – lidé si vás oblíbí, protože si jich všímáte, pamatujete si je a svým způsobem si jich vážíte.


Klíčem ke klidnému soužití je komunikace


Nepomlouvejte. Pokud nemáte ve vztazích žádné zvláštní problémy, nepřivolávejte je tak, že spolubydlícího budete před všemi pomlouvat kvůli malichernostem. Ostatní si o vás neudělají valné mínění a brzy se řeči donesou až k oběti samotné – příjemnou atmosféru na pokoji pak nečekejte. Mnohem lepší je vlídná komunikace. Ačkoli to zní jako otřepaná fráze, řekněte druhému, co vám na něm vadí. Je možné, že si ani neuvědomuje, že vás jeho chování ruší nebo rozčiluje, a když mu to nikdo neřekne, bude v něm pokračovat.

Buďte shovívaví a snažte se vyhýbat hádkám. Nebuďte mrzutí, když si někdo bude chtít něco půjčit, příště to možná budete potřebovat vy. Neuklízejte vždy jen svou část nepořádku a nádobí, když občas ostatním pomůžete, nemusíte se příště stresovat, protože jim nebude dělat problém dělat něco za vás. Snažte se ale hlídat si své věci, svůj nepořádek, a ostatní svými prosbami neobtěžovat příliš často – i když se slušnosti kývnou, po čase už budete za otravu. Nikdy ale cizí věci nepoužívejte tajně, předejdete tak zbytečným problémům.


Úklid před vlastním prahem


Nebuďte přehnaně kritičtí a uznejte i svoje chyby. Než začnete přemýšlet, jak nad ostatními vyzrát a co jim vyčíst, zamyslete se také sami nad sebou. Nejsem náhodou já tím otravou, který ostatním znepříjemňuje život? Nepůjčuju si věci ostatních moc často? Uklízím po sobě vždycky všechno? I když si ostatní nedovolí stěžovat, jsem si jist, že moje návraty do pokoje nad ránem s opilými přáteli nikoho neruší? Možná pak zjistíte, že problém je úplně někde jinde, než v té hrozné holce na vedlejší posteli.

Autor článku

Kamila Janoušková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT