Máte studentský kupon na MHD? Pozor!

28.04.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Mezi běžné výhody studentského života patří levnější jízdné. Pokud si student zakoupí měsíční, čtvrtletní nebo roční kupon, může sice výrazně ušetřit díky studentské slevě, ovšem jen do té doby, než potká revizora.

Funguje to jednoduše. Jako student předložíte Dopravnímu podniku na začátku akademického roku doklad o studiu a na jeho základě obdržíte cenově výhodnější časový kupon. „Pro nákup dalších kuponů během akademického roku již není nutné doklad o studiu předkládat,“ uvedl tiskový mluvčí společnosti ROPID Filip Drápal. Dopravní podnik jej bude chtít doložit znovu až na začátku dalšího akademického roku. To ale neznamená, že doklad o studiu už v MHD nebudete potřebovat.

Při přepravní kontrole je podle Tarifu Pražské integrované dopravy student povinen prokázat, že je studentem příslušné školy a doložit tak status studenta,“ uvedl Filip Drápal. Status studenta může, zejména na VŠ, kdykoliv skončit, proto je kontrolor oprávněn požadovat mimo předložení jízdního dokladu také doklad prokazující nárok na využití slevy. „Papírové“ potvrzení o studiu v aktuálním školním roce je možné nahradit platným ISIC průkazem studenta příslušné školy. „O nutnosti mít u sebe potvrzení o studiu jsem nevěděla. Při kontrole jsem se vždy prokázala pouze svým průkazem ISIC. Revizor jen zkontroloval, zda je ISIC platný a vše bylo naštěstí vždy v pořádku,“ uvedla studentka Bára z VŠE.


24 z 26 veřejných vysokých škol a více než 160 škol středních vydává čipovou kartu ISIC jako kombinovaný průkaz studenta. Ten slouží kromě klasických výhod studentům také k řešení praktických úkonů v rámci systému jejich škol (mohou jejím prostřednictvím zakoupit obědy v menze, využít ji jako průkazku do knihoven nebo mít přístup do učeben), proto jej studenti mají neustále u sebe a je to pro ně tak nejjednodušší způsob, jak studium u jakékoliv příležitosti doložit.


Proč ale studium neustále dokládat?

Dlouhodobá praxe bohužel ukazuje, že největší podíl zneužívání a neoprávněného použití slev je právě v kategorii studenti. „Slevy pro studenty využívající PID dotovalo hlavní město Praha v roce 2010 ze svého rozpočtu částkou 430 mil. Kč. Jedná se o veřejné prostředky, proto je povinností dopravců poskytnutí slev řádně a opakovaně kontrolovat,“ vysvětluje nutnost kontrol Filip Drápal.


Kombinovaný průkaz ISIC

Výhodou kombinovaného průkazu studenta s licencí ISIC je zejména systém prodlužování platnosti jednoduchým vylepením revalidační známky bez nutnosti vyřizování všech formalit potřebných k vystavení nové karty ISIC či jiného potvrzení o studiu. Takovýto průkaz zůstává držiteli po celou dobu studia a jeho platnost je garantována školami. Průkaz ISIC má v kapse drtivá většina vysokoškoláků a značné množství středoškoláků, není proto důvod, aby se příští přepravní kontroly student obával – stačí svůj platný ISIC. A nemusíte být jen pražským studentem, tuto výhodu může uplatnit každý student v Plzni, Brně, Liberci a dalších městech České republiky.

Pokud si už nechcete neustále zařizovat papírové potvrzení o studiu, můžete si svůj průkaz ISIC zařídit na www.isic.cz.

Autor článku

Katka Hadvigová  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT