Uvedení René Wokouna do funkce rektora UJEP

27.04.2011 | , UJEP
STUDENT


Dne 28. dubna se od 11:00 h uskuteční ve společenském sále na Větruši inaugurační ceremoniál uvedení nového rektora Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, prof. RNDr. René Wokouna, CSc. do jeho funkce.

Inaugurace rektora není na naší univerzitě zvykem, neboť dosud nebyli noví rektoři uváděni do funkce inauguračním ceremoniálem. Tuto skutečnost chceme nyní změnit, ale po svém. Navážeme na historicky danou tradici užívanou na vysokých školách a univerzitách, kdy jsou univerzitní hodnostáři uváděni do funkce prostřednictvím inaugurace, ale připojíme se také k tomu, co je pro naši univerzitu typické, tj. že je to mladá univerzita. Vždyť letos slavíme 20 let od svého založení.

Navazujeme tedy na potenciál mladé univerzity, mladých lidí a tedy i neotřelých aktivit a ceremonií. Nového rektora tedy uvádíme do vedení univerzity civilnější formou inaugurace bez talárů, pedela a univerzitních insignií. Pouze jedna z nich, a to rektorský řetěz, bude použita pro symbolické dekorování nového rektora.

Mezi pozvanými hosty, kteří byli požádáni o přítomnost ve společenském civilu, přijali pozvání rektoři českých vysokých škol. Za veřejné vysoké školy jmenujme např. prof. Ing. Richarda Hindlse, CSc, Dr.h.c., rektora Vysoké školy ekonomické v Praze, prof. Ing. Magdalenu Hrabánkovou, CSc., rektorku Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, doc. Ivo Mathé, rektora Akademie muzických umění v Praze a doc. PhDr. Rudolfa Žáčka, Dr., rektora Slezské univerzity v Opavě. Za soukromé vysoké školy např.: Ing. Jakuba Novotného, Ph.D. z Vysoké školy polytechnické v Jihlavě, doc. Ing. Václava Vinše, CSc., rektora Vysoké školy hotelové v Praze a Ing. Marka Vochozku, MBA, Ph.D., z Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích.

Dalším významným hostem inaugurace bude hejtmanka Ústeckého kraje paní Jana Vaňhová.

Za dobu své dosavadní existence se v čele univerzity vystřídali čtyři rektoři a jedna rektorka: prvním rektorem po ustavení univerzity v roce 1991 byl zvolen prof. RNDr. Jan Kopka, CSc., který byl na dvě funkční období vystřídán prof. RNDr. Vlastimilem Novobilským, CSc. Další dvě funkční období vykonával funkci rektora doc. PhDr. Zdeněk Havel, CSc., po něm nastoupila první žena zvolená do tohoto postu, a sice doc. Ing. Iva Ritschelová, CSc., která byla na konci svého prvního volebního období jmenována předsedkyní Českého statistického úřadu. Prof. RNDr. René Wokoun, CSc. byl prezidentem České republiky, Václavem Klausem, jmenován rektorem UJEP od 1. 3. 2011.

Autor článku