Zkusili jsme: Specializovaný seminář XTB

29.04.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Investování do kapitálových trhů skýtá mnoho možností. Na ty méně známé, jako je opční obchodování a statistické arbitráže, byl zaměřený specializovaný vzdělávací seminář od společnosti X-Trade Brokers.

Zúčastnili jsme se celodenního semináře zaměřeného na alternativnější, ale zajímavé investiční možnosti. Seminář posluchače zasvětil do opčního obchodování a statistické arbitráže. I tento specializovaný seminář byl jako všechny ostatní zdarma a byl určen pro širokou veřejnost.

I přesto, že témata byla méně známá, neměl by s jejich pochopením problém ani úplný nováček na poli investování. Seminář byl veden zkušenými obchodníky, kteří uměli velmi srozumitelně předat veškeré informace. Vstřícně se dělili o své cenné zkušenosti z každodenního obchodování během živých diskuzích, ale i mimo ně.

Mohlo by vás také zajímat:


Opční obchodování


Představení opcí bylo tématem úvodní části semináře. Kromě seznámení posluchačů se základními informacemi, měl seminář za cíl i vysvětlení výnosových strategií, které by měly tvořit hlavní část portfolia každého opčního obchodníka. Opce byly vymyšleny tak, aby se velcí obchodníci zajišťovali proti riziku. Později se uvolnily k obchodování i menším obchodníkům. Pomocí opcí můžete obchodovat evropské či americké akciové indexy. Vyžadují menší časovou koncentraci než třeba Forex. Nejsou intradenní záležitostí, ale investicí třeba na 5-7 dní. Je potřeba i méně finančních prostředků. V porovnání s komoditami, které jsou kapitálově náročná záležitost, se opce dají obchodovat už od 1000 Kč. Opce jsou ideální nástroj k diverzifikování portfolia každého obchodníka.

Můžete investovat klasicky na růst či pokles, ale i na setrvání trhu v určitém pásmu. Výhodou opcí je právě to, že lze spekulovat, na to, zda se bude trh pohybovat v určitém pásmu. Pokud není na trhu nějaký velký výkyv, je zde velká pravděpodobnost úspěchu.


Binární opce


Název binární získaly tyto opce proto, že vždy je výsledkem plná ztráta nebo zisk. S tím, že výši případné ztráty známe předem. Riziko je omezené pouze na opční prémii. Jsou tedy spíše pro konzervativnější obchodníky.

V průběhu semináře byl kladen důraz i na řízení rizik. Oba řečníci patří mezi zastánce kvalitního risk managementu a doporučovali pozici řídit či ji předčasně uzavřít. Opci můžete kdykoliv uzavřít v případě očekávaného nepříznivého vývoje. Tak můžete obchod uzavřít s částečnou ztrátou, nikoliv s tou maximální. Nikdy bychom neměli nechat zajít ztrátu na tu maximální. Výnosové strategie by měly být gró našich strategií. Ukázky jednotlivých strategií byly součástí semináře. Proběhlo zde i několik praktických ukázek zadání obchodu do systému Meta trader.


Statistické arbitráže


Statistické arbitráže jsou systém obchodování akcií s využitím statistiky. Je to taktika, kterou používají Hedge fondy – je to tedy taktika profesionálů. Statistická arbitráž se někdy nazývá i párové obchodování akcií. Nyní je tedy jasné, že se obchodují akcie v páru a to ty, které spolu navzájem korelují (podobně reagují). Jedná se tedy především o akcie ze stejného sektoru, například Gogole x Yahoo, Coca-cola x Pepsi. Obě společnosti se vyvíjejí velmi podobně. Vidíme však, že v některých chvílích se jejich křivky grafu začínají lišit – dochází k divergenci (křivky obou společností se od sebe rozbíhají). A právě to je ten moment, kdy jedny akcie z páru nakupujete a druhé prodáváte. A to ve stejné nominální hodnotě. Tím si zajistíte z obou pozic zisk. Protože dříve nebo později se obě křivky opět začnou vyvíjet stejně. Je to krátkodobý trading – nikoliv intraday. V pozici setrváváme přibližně dva týdny. Je to velmi bezpečný způsob obchodování. Je zde až 80% pravděpodobnost úspěšnosti. Je to snad jediná strategie, která byla úspěšná i v tak volatilním roce, jakým byl rok 2008.

Existují programy, které hlídají jednotlivé akciové páry a upozorní obchodníka na odchylky. Zjišťují, která akcie je nadhodnocena či podhodnocena. Společnost X-Trade Brokers nabízí takovou platformu pod názvem Pair Trade Finder. Tuto platformu mohou využít klienti s reálným účtem. Počítejte však s tím, že stroj není neomylný a vždy je potřeba zjistit proč k divergenci došlo a jestli náhodou není výkyv způsoben třeba probíhající výsledkovou sezónou.


Článek byl převzat v webu Finance.cz.

Autor článku

Sabina Šebestíková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT