Jaký notebook si vybrat pro studium?

02.05.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Nechcete už po sobě luštit ručně psané poznámky, chcete psát rychleji, editovat své zápisky a mít i ve škole přístup na internet – ale nemáte moc peněz? Poradíme vám, jaké netbooky, notebooky či tablety jsou levné a přitom kvalitní, vhodné zejména pro potřeby studentů.


Notebooky – levně hlavně patnáctipalcové


Nechcete malý a ne tak výkonný netbook a raději byste pracovali s normálním notebookem? V tom případě naleznete nejširší nabídku mezi patnáctipalcovými modely, z nichž nejlevnější (ale i technologicky poněkud zastaralejší) stojí už od šesti a půl tisíce korun; notebooky mezi dvanácti a čtrnácti palci jsou většinou dražší, protože stroj se stejným výkonem se nachází v menší schránce a odpovídá na daleko užší poptávku – většinou u business notebooků nebo pro náročnější studenty, kterým nevadí dát za notebook od přibližně čtrnácti tisíc korun výše, u výkonnějších a lépe stavěných notebooků alespoň od sedmnácti tisíc.

Špičkou mezi malými, dobře přenosnými notebooky s velkým výkonem je momentálně Toshiba Satellite R630, která má 13,3 palcový displej s LED podsvícením, váží ani ne jeden a půl kilogramu, má integrovanou DVD mechaniku, její tělo je z pevného kusu hliníku, baterie snese až osm hodin provozu bez napájení a nejmodernější procesory z řad i3 a i5 (podle modelu) zajišťují rychlost; jedinou nevýhodou je hlasitější chlazení. Tento kousek ovšem vyjde nejlevněji kolem devatenácti tisíc korun. Alternativou jsou zejména některé Acery (převážně řady Aspire), HP ProBooky a Lenova (IdeaPady a ThinkPady), od jiných výrobců už je nabídka trochu menší. Pokud raději zvolíte MacOS než Windows nebo Linux, výborný je MacBook Pro 13 – ovšem ten už vyjde na bezmála třicet tisíc korun.


Netbooky – velký výběr, nízké ceny, ale i výkon


Mezi netbooky si snadno vyberou i ti, kteří mají hlouběji do kapsy. Tyto stroje s úhlopříčkou většinou 10 či 11,6 palců nabízejí nízkou hmotnost i cenu a často slušnou výdrž na baterii. Nevýhodou je většinou malý výkon – starší typy procesorů s nízkou frekvenci a malá operační paměť (zatímco u notebooků snadno seženete model s RAM 4 GB, u netbooků jsou jsou běžné 1 či 2 GB). Náročnější studenti by brzy narazili na limity běžných netbooků; na zápisky, prohlížení internetu či pouštění filmů a hudby však netbook bohatě stačí. Umělečtěji či módněji založené studenty potěší výběr barev a vzorů.

Nejlevnější se dají pořídit kolem pěti tisíc korun – například desetipalcové Acer eMachine 350 a HP Mini 100e. Jen o málo dražší řada netbooků Acer Aspire One pak nabídne hmotnost 1,2 kg a výdrž až osm hodin.


Tablety – a jejich kříženci s netbooky


Typický tablet není pro použití na zapisování ve škole právě vhodný – u klávesnice přímo na dotykovém displeji nepočítejte s kdovíjakou rychlostí a ergonomií, malé přídatné klávesnice také nejsou ideální. Takový model se hodí spíše pro cestování, zábavu a jen občasné dělání poznámek. U kombinovaného či dálkového studia ho zřejmě uplatníte celkem dobře.

Je tu však ještě jedna možnost – letos v červnu má na český trh přijít Asus Eee Pad Transformer, doslova tablet a netbook v jednom. Desetipalcová dotyková obrazovka se dá oddělit od plnohodnotné netbookové klávesnice a používat zvlášť, spojením vznikne normální netbook. Samotný tablet vydrží na baterii kolem devíti hodin, s klávesnicovým oddílem až šestnáct. Novinka s operačním systémem Android, běžným u smartphonů, tabletů a některých netbooků, má stát přijatelných sedm až osm tisíc korun.

Autor článku

Julie Nováková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT